Близки, приятели и колеги изпратиха Алексей Петров в последния му път

Близки, приятели и колеги изпратиха бизнесмена и преподавател по корпоративна сигурност и антитероризъм Алексей Петров, предаде репортер на БГНЕС.


На поклонението присъстваха хора от всяка една сфера: колегите на Петров от “Лев Инс”, икономистите Никола Филипов и Владимир Сиркаров, политологът Стойчо Стойчев, Кристиян Бойков, посланици, бизнес дамата Ваня Червенкова и дъщеря ѝ, политикът Александър Паунов от БСП, председателят на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев, бизнесменът Пламен Бобоков, адвокатите Ина Лулчева и Лъчезар Таков. На поклонението присъстват и олимпийската шампионка Ивет Горанова и бившият прокурор Роман Василев.

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Изпълнителен директор е на Съюза за стопанска инициатива. Роден е на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.


През 2009 г. Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.


Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.


БГНЕС припомня, че Алексей Петров бе убит на 16-ти август в столичния квартал "Драгалевци", докато се е разхождал заедно с дама в района на лифта. Все още се разследват версиите за убийството му. Срещу бизнесмена в миналото имаше два опита за атентат - един през 2002 г. и един през 2015г. /БГНЕС