Близо 1/3 от диабетиците не знаят, че имат сърдечна недостатъчност

Близо 1/3 от диабетиците не знаят, че имат сърдечна недостатъчност. 2/3 от хронично болните имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставянето на диагнозата. Това заяви доц. Яна Симова, предаде репортер на БГНЕС.

доц. Александър Шинков и доц. Яна Симова

Доц. Симова посочи, че най-страшната болест за диабетиците е кардиореналната болест, която може да завърши с летален край. Ако я погледнем като болест на сърцето или бъбреците – 60% страдат от едното или другото. Процентът на хората, болни едновременно и от двете, малко спада, но въпреки това остава висок“, заяви кардиологът, която е ръководител на кардиологичното отделение в „Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център“. Според ендокринологът доц. Александър Шинков от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ сърдечната недостатъчност често върви ръка за ръка с бъбречно заболяване, като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му. „Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието остава дълго време неразпознато“, заяви той, като преди това подробно обясни каква е функцията на бъбреците и колко е важно те да функционират правилно, тъй като чрез тях се изхвърлят ненужните течности от организма. Доц. Шинков добави още, че ако допреди задачата на лекарите е била да осъществяват контрол на кръвната захар, то сега тяхна задача е да предотвратят усложнения, а ако такива вече са настъпили да ги лекуват.

Двамата медици обявиха, че съществуват нови лекарства, които от няколко години се предписват за лечение на диабет у нас. Те предпазват от кардиоренална болест, като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45%, и на хоспитализациите поради сърдечна недостатъчност с 30%. „Новият клас медикаменти вече минава на по-предна стъпка - като първа стъпка за лечение на пациентите с диабет. По принцип има много лекарства, с които хората могат да се лекуват. Те са подредени по степени. Новите медикаменти, които пазят сърцето и бъбреците, вече се изписват за начална терапия при диабетиците“, подчерта доц. Симова и увери, че те се покриват от Здравната каса, както и че сега те се изписват само от ендокринолозите, но ще се борят и те да получат това право. „Целта ни е да хванем заболяването преди да са настъпили усложнения. Искаме да лекуваме диабетиците с правилните медикаменти, достатъчно рано, за да предотвратим увреждане на сърцето и бъдещето“, добавя още тя и подчертава, че въпреки това броят на болните от диабет, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания непрекъснато расте. „Това се дължи на факта, че населението застарява, но и на нездравословното хранене, тютюнопушенето, липсата на спорт, наднорменото тегло“, посочва доц. Симова причините, които водят до захарен диабет тип 2.

Кардиологът обяви и една нова тенденция, че все по-често кардиолози и ендокринолози работят заедно. „Досега някак си работехме по-изолирано, но в момента има огромна нужда да работим заедно, да започнем да виждаме общите ни проблеми, да използваме медикаменти за лечение на диабет, които имат ползи и за сърцето, не увреждат бъбреците, даже помагат за бъбречната функция“, заявява доц. Симова. Попитана дали е необходимо създаването на отделна програма за лечението на диабетиците, тя отговори, че това ще реши правителството, но е важно да има колаборация между различните специалисти – кардиолози, ендокринолози, пациентски организации с цел да направят най-доброто за пациентите, да им осигурят един добър, дълъг и качествен живот. /БГНЕС