Близо 1 милион ТИР-ове са минали през българо-турската граница за 3 години

Близо милион, или повече от 853 000 товарни автомобила са преминали през българо-турската граница (ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово) за по-малко от три години – от 2016 до края на ноември тази година.

От агенция „Митници” пресмятат, че трафикът на двата гранични пункта с югоизточната ни съседка е нараснал с над 100 000 камиона.

Близо 640 000 камиона са минали през ГКПП Капитан Андреево само за първите 11 месеца на тази година.

Днес българската и турската митнически администрации проведоха среща с турския транспортен бизнес, на която отчетоха, че икономическата ситуация в Турция, която благоприятства стокообмена на Турция с Европейския съюз, генерира повече превози и това се съчетава с обичайния ежегоден пик на доставките през месеците октомври и ноември. Турският транспортен бизнес се затруднява заради опашките на граничните пунктове по българо-турската граница, но оценява, че през последните години са положени значителни усилия от българските и турските власти за подобряване организацията на пунктовете и това дава резултат.

Българските власти информираха турските власти и превозвачите, че към момента се търси терен за буферен паркинг преди ГКПП Капитан Андреево, който ще подобри условията за престой на шофьорите в условията на свръхнатовареност на пункта, но няма да доведе до намаляване на времето за обработка.

В началото на следващата година ще приключи и ремонта на съпределния на ГКПП Лесово пункт Хамзабейли, с което се очаква пренасоченият от там трафик да се върне към обичайния си маршрут. /БГНЕС