Близо 18-часов маратон в НС: Смесено гласуване, видеонаблюдение в СИК

Заседание до 3 ч. през нощта, скандали, слушане на химна, в такава обстановка депутатите приеха важни промени в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на БГНЕС. Текстовете бяха приети от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП при продължило близо 18 часа заседание.

В големите секции избирателят ще може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити. Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

Междувременно в полунощ депутати станаха на крака, за да изслушат химна на страната. Съответното предложение ве направено от Цончо Ганев от "Възраждане". Предложението му дойде, след като настъпи пореден спор на тема машинно отчитане на вота. Той обясни, че това може би ще прекрати споровете.

Предложението му внесе смут в иначе монотонното водене на парламентарния ред у председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. След лек смут и консултация с човек от техническия екип на парламента, той предупреди, че в момента системата на парламента не е в готовност да пусне химна, но "ако се наложи, аз ще го пусна от телефона си", успокои Желязков.

И подложи предложението на гласуване.

Предложението на Ганев дойде след като настъпи пореден спор на тема машинно отчитане на вота. Той обясни, че това може би ще прекрати споровете.

В крайна сметка предложението бе прието, техниците на Народното събрание пуснаха химна на Републиката, и депутатите го изслушаха прави, макар с усмивка на уста.

Заседанието на депутатите продължава с гласуване на параграфите от Изборния кодекс. /БГНЕС, БНР