Близо 60% от медиците са над 50-годишна възраст

„Индексът на болниците е една инициатива, която се опитва да дава възможно най-голяма прозрачност в здравеопазването“, каза Първан Симеонов по време на дискусия на тема „Кадровият дефицит в здравеопазването-последици и нужда от промени“, предаде репортер БГНЕС.

90% от лекарите твърдят, че има недостиг на медицински сестри в лечебните заведения.

„74% от лекарите твърдят, че има недостиг на лекари в лечебното заведение в което работят, а 90% твърдят, че има недостиг на медицински сестри. Анестезиология, хирургията, педиатрията, вътрешни болести са основните места, където има остър недостиг на медицински сестри. 35% от лечебните заведения казват, че разполагат с дейности без щатни специалисти. В 85% от болниците има специалисти на граждански договор“, каза Симеонов.

Текучеството на лекарите е породено от ниското заплащане и натоварването.

„Закъсняването на точната диагностика също се споменава, като проблем. В 41% от случаите се свидетелства за текучество на лекари. Основните причини са достигането на пенсионна възраст и заплащането, натоварването. Цялата тежест понася персоналът“, заяви още Симеонов.

60% от лекарите са на възраст над 50 години, което може да донесе много проблеми на здравеопазването ни в бъдеще.

„Имаме 31 356 лекари, но почти 30% от лекарите са на възраст 61-70 години, това са 7708 души, а 3038 са на възраст над 70 години. 60% от българските лекари са на възраст над 50 години. През 2032 година се очаква да имаме 16 000 лекари в пенсионна възраст, което е почти 54%“, каза Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз.

От анкетата „Индекс на болниците” става ясно, че в следващите 5-10 години е възможно принудително преструктуриране и самозатваряне на част от лечебните заведения. /БГНЕС

Тагове: