Близо час се „бориха“ в Благоевград с ключалка, за да се доберат до бюлетините

„Заинатила“ се ключалка забави с един час, отварянето на помещението с бюлетини в Благоевград и транспортирането им до общинските избирателни комисии по места в област Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Вместо в 8 часа тази сутрин, вратата на помещението в Митническо бюро - Благоевград, където се съхраняваха бюлетините, се „предаде“ в 9.15 часа.

Пръв опита да отключи областният управител Бисер Михайлов, след като не успя на помощ му се притече председателят на ОИК-Благоевград, Мартин Бусаров. С бравата се опитаха да се „преборят“ и митнически служители, но отново безуспешно.

Така се наложи намесата на ключар, след което започна разпределянето на изборните книжа и извозването им до общините.

По разпореждане на областния управител всяка общинска избирателна комисия бе изпратила по двама свои упълномощени представители, които да придружават бюлетините при строги мерки за сигурност.

"12,5 тона са книжата, които днес ще бъдат разпределени по 14-те общини в Благоевград. Помещението с бюлетините бе разпечатано в присъствието на представители на ОИК-овете и на полицейски служители. Изключително строги мерки за сигурност има от МВР. Следващата стъпка е общините да направят разпределение и в събота секциите да бъдат заредени с изборните книжа", заяви Бисер Михайлов.

Той допълни, че от транспортирането им от София до днес бюлетините са пазени с жива охрана в Митническо бюро - Благоевград.

"Организацията на местните избори засега върви по план, въпреки че обстановката е много динамична. Към момента сме назначили 100% съставите на секционните избирателни комисии, тъй като те са основните, които ще възпроизведат на терен местния вот. Продължава регистрацията на застъпници и представители на партии в ОИК-Благоевград. Прави впечатление, че нямаме масовост на жалби и сигнали в ОИК-Благоевград, като досега имаме само 7 жалби и сигнали – 5 от които бяха от края на септември, а 2 от тях предстои да бъдат разгледани. Те касаят незаконосъобразно провеждане на агитация", каза Мартин Бусаров.

В община Благоевград има вече над 700 регистрирани застъпници и представители, като очакванията са техният брой да надхвърли двукратно този на членовете на секционните комисии. Това означава, че освен 1300 човека членове на СИК, ще има и около 2500 застъпници и представители на партии, които допълнително ще присъстват в изборните помещения, обясни Бусаров.

"Нямаме сигнали досега в ОИК за купуване на гласове, за търговия с вот. Няма как това да не отчетем този факт с оглед заряда на тези местни избори. Явно партиите работят добре", каза още Мартин Бусаров.

След приключване на изборния ден и установяване на резултатите, всяка ОИК ще тръгне самостоятелно към ЦИК. Тръгването към София ще е ескортирано от служители на МВР до Централната избирателна комисия, където ще бъдат отчетени резултатите.

В община Благоевград броят на избирателите е близо 68 000. Тиражът на бюлетините е 77 000 за кмет на община и 73 000 за ОбС. Броят на избирателите може да бъде леко завишен, тъй като до 12 октомври изтече срокът, в който можеше всеки избирател да се регистрира по настоящ адрес за да гласува.

Предаването на бюлетините отново ще бъде в Драматичния театър, където ще се отчита резултатът от вота в община Благоевград. "Апелът ми към председателите на СИК – нека да бъдат отговорни и да не се получи така, че да отчитаме резултата и в понеделник", заяви Бусаров.

Над 700 служители на МВР ще охраняват изборния ден в Пиринско, те са полицаи, пожарникари, жандармерия и полицаи-подкрепление от Самоков, обявиха днес на пресконференция в ОДМВР-Благоевград. /БГНЕС