Bloomberg: България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейски страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар американската агенция Bloomberg.

Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на Путин да плащат за газ в рубли. Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да подкрепя твърдата реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, подчертава се в анализа.

Изтъква се още, че разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС се проявява и по други въпроси - военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с Кремъл и условията, които трябва да приеме Киев, за сключване на мирен договор. /БГНЕС