Bloomberg: ЕС разработи план за закупуване на руски газ

Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ, без да нарушава европейските санкции и без да спазва изискването на Русия да плаща в рубли, съобщи информационна агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Европейската комисия (ЕК) е съобщила на държавите членки на ЕС на среща при закрити врата, че в новите насоки ще се поясни, че компаниите могат да откриват сметки в Газпромбанк, но трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че считат договорните си задължения за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да счита действията на компаниите за нарушение на санкциите.

По време на срещата възникнаха редица разногласия по този въпрос. Докато Германия, Унгария, Франция и Италия подкрепиха предложения план, то Полша имаше въпроси относно правната страна на новото решение. Нейните представители предложиха среща на ниво посланици на ЕС за допълнителни дискусии. Някои страни изразиха недоволство, че новите насоки не дават точни указания дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в Газпромбанк. Както отбелязва агенцията, този аспект е един от ключовите, тъй като преди това откриването на сметка в рубли се е считало за нарушение на санкциите, въпреки че не е било записано на хартия.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че около 20 европейски компании вече са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставките на руски газ, а други 14 са поискали списък с документи, необходими за откриването на такива сметки. /БГНЕС