Bloomberg: ЕС забранява вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Европейският съюз възнамерява да предложи забрана на внос на руски петрол до края на годината, а преди това постепенно да въведе ограничения върху вноса. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

ЕС ще настоява и за изключване на повече банки от Русия и Беларус от международната платежна система SWIFT, включително Сбербанк.

Според източниците на медията решение за нови санкции може да бъде взето още следващата седмица на среща на посланиците на ЕС. Мерките, които ще влязат в шестия пакет от санкции, все още не са официално предложени и може да се променят.

Санкциите на ЕС изискват подкрепата на всички 27 държави-членки, а няколко държави, като Унгария, отдавна се противопоставят на ембарго на руския петрол. Германия, която доскоро също беше против, вече е дала сигнал за съгласието си.

Други обсъждани варианти за намаляване на приходите от петрол на Русия включват ценови тавани, специални механизми за плащане и тарифи. Беларус също ще бъде включен в шестия пакет санкции заради ролята си в улесняването на руската инвазия, включително като база за войски в началото на офанзивата.

Мерките имат за цел да удрят колкото е възможно повече приходите от износ на петрол на Русия, без да предизвикват сътресения на световните пазари. От началото на инвазията ЕС е внесъл от Русия изкопаеми горива на стойност около 44 милиарда евро./БГНЕС