Bloomberg: JPMorgan Chase очаква цени на петрола от 380 долара за барел

Анализатори от JP Morgan Chase, една от най-големите американски банки, прогнозираха, че цените на петрола може да достигнат 380 долара за барел, ако Русия значително намали производството на петрол в отговор на западните санкции. Това съобщава Bloomberg.

Според анализаторите намаляването на дневните доставки на руски петрол с 3 милиона барела на ден ще доведе до повишаване на цените на горивата на Лондонската фондова борса до 190 долара за барел. Най-лошият сценарий е намаляване на руските доставки на петрол с 5 милиона барела на ден. В този случай цената на петрола може да достигне 380 долара за барел.

Според експертите Русия може да предприеме такава стъпка, ако цените на руския петрол бъдат ограничени от САЩ и ЕС. Служителите на JP Morgan Chase смятат, че Москва може да си позволи подобни мерки, докато много други страни ще понесат значителни икономически щети.

В комюнике, прието в края на срещата на върха на Г-7 в Германия, лидерите на Г-7 обещаха да разгледат възможността за ограничаване на цените на руския петрол чрез забрана на предоставянето на услуги за транспортирането му по море, ако цената му надвиши тавана " съгласувани от международни партньори“./БГНЕС

Тагове: