Bloomberg прогнозира много лош сценарий за мигрантската криза на границата на ЕС

Миграционната криза на границата между Беларус и Полша може да доведе до въоръжен сблъсък с участието на Русия, пише публицистът Андреас Клут в статия за Bloomberg.

Според него Минск и Москва биха могли да ескалират конфликта, "ако пожелаят".

"Беларуските и полските войници на границата вече са произвели предупредителни изстрели, очевидно все още с халосни патрони. Но един куршум, заблуден или умишлено изстрелян, който уцели някого в тази напрегната ситуация, може да предизвика буря", смята Клут.

Наблюдателят признава, че след началото на въоръжен конфликт между беларуските и полските граничари страните ще трябва да поискат помощ от съюзниците.

"Беларус официално ще поиска руски подкрепления, а Полша ще активира клаузите по договора с НАТО", предполага авторът на статията.

В заключение Клут заяви, че САЩ, НАТО, Европейският съюз и техните партньори трябва да убедят Русия "да не вдига залозите".

По-рано руският президент Владимир Путин отговори на обвиненията към Москва за предизвикването на миграционна криза на границата между Беларус и Полша, като призова страните от ЕС да се справят с вътрешните си проблеми, а не да обвиняват другите за това.

Наскоро Литва, Латвия и Полша съобщиха за нарастващ брой задържани нелегални мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус, като обвиниха Минск в създаване на миграционната криза. Минск отрече всички обвинения./БГНЕС