БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция

„БЛС с недоумение следи окупацията на парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет“, съобщиха в своя декларация на извънреден брифинг от Българския лекарски съюз.

На брифинга присъстват представители на всички български съсловни здравни организации.

„Винаги сме подкрепяли с действията си справедливите искания на специалистите по здравни грижи. Без тях няма как да осъществяваме своята дейност и няма как пациентите да получават качествена здравна грижа“, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.

„Не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния процес. Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят“, уточни проф. Габровски за акцията на медицинските сестри, които се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом тази сутрин.

„Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. Ако се върнем 30 години назад, нека да помислим дали протестиращите днес изобщо щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите искания, защото тогава имаше софийско жителство.

Отново напомням, че преди 20-ина години – през 1997 г. лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 долара, - оттогава сме извървели невероятен път, а днес българското здравеопазване е на световно ниво. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново.

Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост, възмути се проф. Габровски.

Проф. д-р Николай Габровски

„Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат.

Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени, допълни проф. д-р Николай Габровски./БГНЕС