БЛС е срещу неглижирането на Covid-19 от публични личности

Българският лекарски съюз /БЛС/ се обяви категорично против опитите на публични личности да неглижират пандемията от коронавирус, която бушува в страната, предаде репортер на БГНЕС.

„Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване“, заявяват от БЛС.

От организацията изразяват надежда, че възможно най-скоро ще се завърнем към нормалния са начин на живот и ще излезем от извънредното положение, в което живеем вече месец и половина заради пандемията.

Призоваваме при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена) да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот. В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г., грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания“, заявяват от БЛС.

От съсловната организация настояват за оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им. /БГНЕС