БЛС се закани да поиска оставки на членове на здравната каса

Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна. Това заяви на пресконференция главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов каза, че даването на възможността личните лекари да дават направление за PCR тест се е забавило много във времето, а това е опасно по време на епидемия. Именно заради това от БЛС се заканиха да поискат оставките на членове от НЗОК.

Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че най-вероятно днес ще бъде подписан анексът, който вчера късно са успели да видят и опитът цената на теста да бъде свалена от 60 на 25 лв. е било преодоляно от БЛС и касата ще заплаща за PCR тест по 60 лв.

"Няма да подпишем анекс с лимити. В последния вариант няма лимити", заяви той.

Колегата му Стоян Борисов уточни: „БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта той.

А председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви, че не търсят конфликти.

„Не търсим конфликти и виновни, а решения”, отсече той и допълни:„Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани”.

От думите на председателя на БЛС стана ясно още, че в анекса, който предстои да бъде подписан и влиза в сила от 1 ноември, вече може и лекар с вътрешни болести да сключва договор с малките болници, ще може бързо и оперативно да се променя броят на леглата в едно лечебно заведение.

На въпрос на БГНЕС дали електронното направление е готово, председателят на БЛС заяви, че то вече е факт.

Д-р Маджаров припомни, че такова направление ще бъде издавано от личните лекари при наличието на поне два симптома от общо 11-12. Той уточни, че тестовете ще се правят в посочени от здравния министър лаборатории.

Той коментира и честите оплаквания, че личните лекари не си вдигат телефоните и обясни, че те няма как едновременно да преглеждат и да отговарят на обаждания. Д-р Маджаров помоли пациентите и обществото да проявяват разбиране и да имат търпение в настоящата ситуация. Председателят на БЛС каза, че не приема за правилно уволнението на санитарка и водач на линейка в Пловдив, които според него работят без право да отказват и добави, че ако се действа по този начин скоро няма да има кой да кара линейките.

Попитан за исканите оставки от страна на д-р Борисов, председателят обясни, че такова решение може да бъдето взето по време на заседание на управителния им съвет и не изключи той да излезе с такова решение.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов обясни, че даването на направление за PCR тест не изисква пациентите да посещават семейния си лекар, а това може да стане по телефон, като за целта ще дават четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат директно в лаборатория, за да им бъде направен тест. Той коментира още, че симптомите са субективни, но се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат отговорни, когато поискат направление за PCR тест.

"Мястото на електронното направление е много силно. А и ние ще знаем какъв е този пациент и да изберем поведението", заяви той.

Той се обяви против това хронично болните пациенти да не посещават личния си лекар, който да им изписва рецепта за лекарствата. Според него това пречи да се проследява състоянието на болните.

"Ние настояваме да посещават нашите кабинети, защото тези заболявания взимат много повече животи в България въпреки епидемията. Те трябва да бъдат наблюдавани", категоричен е Брънзалов и посочи, че дали ще чакат пред кабинета или пред аптеките е едно и също.

Брънзалов обобщи, че хронично болните трябва да посещават личните си лекари, а хората със симптоми да се консултират по телефон.

Според него е невъзможно да се прилага и т.нар. „зелен коридор“, както и че сега най-подходящо е личните лекари да работят с часове, които обаче едва ли биха могли да се спазват.

От думите му стана ясно още, че личният лекар може да даде болничен до 28 дни - 14 дни за карантина и 14 дни за общо заболяване, като след този период е необходимо да мине през комисия, за да бъде удължен.

Стана ясно също така, че предстои и стартът на преговорите за новия Национален рамков договор. /БГНЕС