Блумбърг: "Рено" е готова да намали дела си в "Нисан"

Френският автомобилен производител „Рено“ (RENA.PA) е готов да намали дела си в японския автомобилен производител „Нисан“ (7201.T), съобщи Блумбърг

Според доклада „Нисан“ настоява „Рено“ да намали дела си до 15%. Френският автомобилен производител притежава около 43% от „Нисан“.

Такова действие ще доведе до изравняване на дела на „Рено“ с този на „Нисан“ във френската компания, който е около 15% без право на глас, предаде Ройтерс.

През юни „Нисан“ разкри подробности за пакта си за съюз с най-големия акционер „Рено“, който не позволява на последния едностранно да увеличи дела си над 44,4%.

Преговорите между двете компании обхващат въпроса дали „Нисан“ ще се присъедини към новото звено на „Рено“. Звеното ще държи активите му в областта на електрическите превозни средства (EV). В замяна на това френският му съюзник ще намали дела на „Нисан“, се пише в доклад на „Wall Street Journal“ от петък.

„Рено“ планира да раздели бизнеса си с електромобили (EV) и двигатели с вътрешно горене, тъй като се стреми да настигне конкуренти като „Тесла“ (TSLA.O) и „Фолксваген“ (VOWG_p.DE).

Ръководителите на двете компании обсъдиха плана на „Рено“ за преструктуриране на техния съюз по време на срещи във Франция и Япония. /БГНЕС

Тагове: