Блумбърг: Зимата ще изостри надпреварата за втечнен природен газ

Надпреварата между Европа и Азия за доставки на втечнен природен газ се очаква скоро да стане много по-агресивна, тъй като температурите в повечето региони се понижават, а зимата се очертава да бъде особено сурова след необичайно топлата есен. Това прогнозират метеоролозите и сателитните компании Maxar Technologies Inc и Marex и предупреждават за идващите от Арктика студове, които ще засегнат Европа поне през първата половина на декември.

Прогнозата е зловеща за Европа, която успя да напълни хранилищата с природен газ благодарение на топлата есен. В момента капацитетът на газовите хранилища в Европа е средно 94%, а в Германия капацитетът е достигнал 99%. Скоро обаче Европа ще започне да прибягва до резервите си заради студа. Що се отнася конкретно до Германия, Германската метеорологична служба прогнозира, че след най-топлата есен в историята страната ще се сблъска с изключително студена зима. Нещо подобно се отнася и за Великобритания, където зимата изглежда ще бъде изключително сурова и се очаква температурите да паднат под нормалните за сезона нива.

Фючърсите за газ в Европа вече са на четири пъти по-високи цени от обичайните за този период на годината, което изправя както промишлеността, така и домакинствата пред непосилни разходи за енергия. Проблемът обаче не се ограничава само до Европа, а е остър и в много азиатски страни, които ще се конкурират със Стария континент на международния пазар за втечнен природен газ.

Показателен е случаят с Монголия, която вече е засегната от полярния студ, тъй като температурата там вече е паднала до -47 градуса по Целзий.

"Студът идва", заяви Джонатан Уестби, вицепрезидент и ръководител на отдела за втечнен природен газ във фирмата за търговия с горива Jera Global Markets, на неотдавнашна конференция в Атина. И както той посочи, "хората започват да се притесняват какво ще се случи". /БГНЕС, Блумбърг