БНБ: Износът и потреблението с основен принос за нарастването на БВП

Частното потребление и нетният износ имат основният принос за нарастване на БВП на България през 2023 г. с 1.8%, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните от годишния доклад на БНБ за 2023 г.


Документът беше внесен днес в Народното събрание.

„Потреблението на домакинствата се повиши с 5.4% и беше подкрепено от нарастването на заплатите в реално изражение, увеличението на броя на заетите лица и подобряването на нагласите. Повишаването на нетните фискални трансфери към домакинствата и увеличаването на кредитната активност допълнително подкрепиха растежа на частното потребление“, се посочва в доклада.

Инфлацията, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, се понижи от 14.3% в края на 2022 г. до 5.0% през декември 2023 г. в резултат главно на формираната от високите темпове на нарастване на потребителските цени през 2022 г. висока база, както и на поевтиняването на енергийните продукти.

„Фактори с проинфлационно влияние продължиха да бъдат високите темпове на растеж на частното потребление и на разходите за труд на единица продукция, които оказаха влияние за запазването на базисната инфлация на сравнително високо ниво“, заявяват от БНБ.

В края на 2023 г. балансовата стойност на брутните международни валутни резерви възлезе на 41 925.58 млн. евро, което спрямо края на 2022 г. представлява повишение с 3501.27 млн. евро, или растеж с 9.1% като относителен дял от активите на БНБ във валута. „Основен принос за увеличението на валутните резерви през отчетния период имаха външните парични потоци и в по-малка степен – доходът от управлението им“, се казва в годишния доклад на централната ни банка. /БГНЕС