БНП: Европа да защити българите и българското културно наследство в РСМ

Европейските и българските институции да предприемат действия за защита на българското културно наследство в РС Македония, възстановяване на разрушените паметници и зачитане човешките права на гражданите на РС Македония с българско самосъзнание. Трябва да се създаде международна анкетна група, която да разследва престъпленията, извършени на територията на РС Македония.

За това призовават от Българската национална платформа за обединение и развитие, предаде репортер на БГНЕС.

Апелът за международна намеса за спиране на етноцида над българите в РС Македония е изпратен до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, еврокомисаря за утвърждаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, еврокомасиря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, премиера на Словения Янез Янша, президента Румен Радев и външния министър Светлан Стоев.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на апела:

„Уважаеми дами и господа,

През настоящата година издадохме Бяла книга за езиковия спор между България и Северна Македония, в която изнесохме редица факти за унищожаване на българското културно наследство и потъпкването на човешките права в Северна Македония. Освен на български, книгата е публикувана и на английски и немски, екземпляри от нея са Ви връчени, така че на Вас е известно какви престъпления са извършвани и се извършват от властта в Скопие. Те могат да бъдат оприличени на етноцид, а липсата на реакции или плахите такива, превръщат запознатите в съучастници в това престъпление.

Някои среди в Европа поради тънки политически сметки отдавна си затварят очите по отношение на престъпленията, извършвани срещу българите на територията на Северна Македония. Така например докато през 1954 и 1955 г. Федералният съюз на европейските националности поддържа становището, че българите в Македония са подтиснати, през 1956 г. тази позиция е коренно променена с мотива, че югославският диктатор „Тито не трябва да бъде дразнен с повдигането на въпроса за българско малцинство в Югославия, за да не би той да стане по-недоволен от Запада и да се приближи към Съветска Русия“. Подобен подход, който няма нищо общо с европейските ценности за свобода, равенство и братство, развърза ръцете на кървавия режим в Югославия, който се зае да унищожава не само живите, но и паметта за мъртвите българи.

Тази политика на културен етноцид започна още през 1945 г. Едно от нейните официални узаконявания е през 1946 г., когато в Скопие е обявена заповед 2262 от 7 май:

„…за последен път се нарежда да се унищожат всички надписи, названия и други означения на сградите, паметниците и църквите, на български език… Обръща Ви се внимание, че е желателно да направите същото и в най-скоро време да унищожите всички надписи на български език във всички църкви. Внимателно да се прегледат всички църкви и да се премахнат всички табели и плакати, които са закачени по църквите, както и всички предмети, които се намират вътре в църквите и са написани на български език. Същевременно се препоръчва на свещеничеството на Богослуженията, както в църквите, така и извън тях, да не смеят да четат Апостола и Евангелието, нито каквито и да са други молитви, на български език…“.

Културна Европа не реагира срещу този фанатизиран поход за унищожаване на словото. Въпреки тази тоталната политика, в комунистическа Югославия се намериха смели хора, които не разрушиха, а съхраниха някои български паметници.

През 1991 г. днешната Северна Македония под натиска на обстоятелствата формално се отдели от Югославия, но новата власт, като не се разграничи от комунистическото минало, продължи старата югославска политика, рецидиви на която се наблюдават и в наши дни.

Фалшифицираният паметник

Искаме да Ви запознаем с най-новия вандалски акт, разиграл се на територията на Северна Македония в периода между 13 октомври 2020 и 22 септември 2021 г. В двора на главната селска църква „Св. Архангел Михаил“ в с. Клепач край гр. Прилеп, най-вероятно през периода на Хуриета (1908 г.), е бил построен паметник на войводата Велко Скочивирски, който през 1904 г. геройски загива с цялата си чета. На този паметник са били изписани имената на загиналите четници: Христо Романов (с. Бърник), Димитър Берански (с. Беранци ), Димитър Йенимале, Костадин Йенимале, (най-вероятно това са прякори от името на квартал Йенимале в Битоля), Недялко Долиманов (с. Сръпци), Стрезо Милев и Стоян Гьорчев (с. Клепач) и Тасе Костов (с. Круша). Надписите върху паметника са на български книжовен език, а в основата му е поставено пояснението „Тѣ умрѣха за свободата на Македония и обединението на България“, а под него е стих от българския национален поет и революционер Христо Ботев: „Тозъ който падне въ бой за свобода, той не умира“.

Описаният паметник е разрушен през изтеклата година, при управлението на сегашния премиер на Северна Македония Зоран Заев, а на негово място е сложен нов, с изцяло променен текст: „Загиная за слобода на Македония“. Стихът от Христо Ботев е адаптиран на създадената през 1945 г. нова писмена норма. Най-голямо извращение обаче е извършено с имената на загиналите четници – те са променени и за да не изглеждат български, им е поставена наставката „ски“, както е постъпвано с повечето фамилни имена на територията на Северна Македония след 1945 г.

Случаят, който представяме на Вашето внимание, е последния, но той е само брънка от поредицата престъпления, целящи тоталното унищожаване на всичко българско на територията на Северна Македония. През последните години цялостно или частично са разрушени и подменени надгробните паметници на Григор Пърличев в Охрид, на Мише Развигоров в Щип, на Кирил Пейчинович в Лешочкия манастир и много други.

Убедени сме, че подобно античовешко преследване дори на мъртвите няма място в модерна Европа, поради което настояваме:

1. Европейските и българските институции да предприемат действия за защита на българското културно наследство в Северна Македония, възстановяване на разрушените паметници и зачитане човешките права и достойнство на тези граждани на Северна Македония, които въпреки репресиите продължават да съхраняват своето българско самосъзнание.

2. Апелираме да се създаде международна анкетна група, която да разследва извършваните престъпления на територията на Северна Македония.

3. Да се извърши мониторинг на средствата за масова информация на територията на Северна Македония във връзка със системно използвания в тях език на омразата срещу всичко българско.

С подобни действия ще се помогне на властта в Скопие да извърши необходимите реформи и да скъса завинаги с тоталитарните практики, наследени от югославския режим“, се казва в апела на Българската национална платформа, подписан от нейния председател доц. д-р Спас Ташев. /БГНЕС