Бобоков: Нямаме нищо общо с боклука в Червен бряг

Нямаме нищо общо с намерените отпадъци край Червен бряг. Това заяви по бТВ бизнесменът Пламен Бобоков, който е разследван от прокуратурата.

Според разследващите има връзка между намерените отпадъци в близост до жилищен квартал в Червен бряг, в района на бившето ТКЗС, и бизнеса на Бобоков. Типът отпадък не е битов, а специализиран, може и да бъде определен като опасен след съответните експертизи.

"Абсурдно. Това е абсурдно, нямаме нищо общо с тези работи край Червен бряг. Ако намерят случайно бутилки от Шел, какво значи - че Шел замърсява и трябва да ги съдят ли? Ние си събираме по съответния начин отпадъка, преработваме го, имаме 5% отпадък и го предаваме на съответните фирми за неутрализация", съобщи Бобоков.

Според него това е злонамерено внушение. „Цял живот сме се борили срещу замърсяване, това че се занимаваме с такъв бизнес, не значи, че не спазваме законодателството. Така и в Румъния, Сърбия, Италия, където имаме 4 завода. Нямаме нито един акт за неспазване на законодателството и замърсяване“, каза Бобоков.

Той обясни, че 5-те процента отпадък се предават на специални фирми, които имат машини за неутрализация. Преди те са депонирани в Германия, но в момента се оставят в България, защото не са ни дадени разрешения за износ. Но ги предаваме на фирми, които се занимават с това, уточни бизнесменът.

Фирмите, на които предаваме отпадъка, не трябва да се свързват с нас, нямаме нищо общо с тях, заяви още Бобоков: "Със сигурност компаниите, на които сме предавали отпадъка, са имали капацитет да го преработват. Прокуратурата, която твърди, че това не е вярно, е казала категорична лъжа".

Бобоков отрече да има никаква връзка с Красимир Живков, не го познава, има 66 тома с доказателства, като в 64 тома от тях не се споменава името на бизнесмена. „В останалите 2 тома има само свидетелски показания, според които 95% от написаното там хората не ме познават“, каза още Бобоков.

Той заяви, че всички подписани договори от него са подписани в съответствие с българското и европейското законодателство.

Всички разпространени чатове имат за цел да ни омаскарят и да покажат колко лоши хора сме, допълни Бобоков.

Изнасяме за 74 държави продукция от завода в Монтана, и за 54 държави петролни продукти. 1% от общия ни бизнес е с държавни поръчки.

Годишният разход за депониране на отпадъците е 600 хиляди евро, уточни Бобоков.

"220 милиона евро е годишният оборот на фирмата, а печалбата ни - 25 милиона евро, депонирането на 5-те процента отпадъци от „Монбат“ годишно струва 600 хиляди лева, - никой не би си рискувал чистата печалба и не би заравял боклуци, които струват толкова малко за неутрализиране", допълни Бобоков.

Познаваме се отдавна с премиера, пишем си и се виждаме, но не сме близки, съобщи Бобоков и допълни, че се е срещал с премиера по казуса с либийския танкер "Бадр". "За година и половина е сменил пет флага в опит да избяга".

От около две години се познаваме с Пламен Узунов, "нормални приятели сме без някакви ексцесии, няма нищо извънредно в нашите отношения". Странното е, че никой не разследва мафията, която краде танкер, а прокуратурата разследва защо се наричаме "адаш", допълни бизнесменът.

При иззетите ми мобилни устройства разследващите са установили, че нямам телефона на президента. Виждал съм се с него при официални посещения. Не е престъпление да имаш телефона на някого - за какво влияние говорим? Нормално е всеки бизнесмен да търси съдействие от държавата, особено такива, които имат експортен бизнес и такъв зад граница.

„Правилно ли е да се остави една мафия да открадне един танкер и да остави държавата в черен списък, и да влезем в ООН като пиратска държава?“ Така Бобоков отговори на въпроса дали е правилно да има седмица по-рано съдебни решения, касаещи танкера "Бадр".

Граждански дълг е ако можеш да съдействаш на стойностни хора да бъдат забелязани - това не е укоримо - така Бобоков коментира препоръките си за назначения на определени хора на дипломатически длъжности. "Хората, които са препоръчани, са изключително стойностни. Случаят с Ненов - осъден е в Румъния, но той има българска организация в страната и е направил много за страната. Нищо не съм направил, поискал съм само да разбера каква е практиката при помилванията на президента", допълни бизнесменът.

Единственото, което съм искал при прокурора Николов в Русе, е да му дадат възможност, не съм лобирал и назначавал. В крайна сметка те му дадоха шанс.

Много отдавна нещата не се случват по закон, съобщи още бизнесменът. "Нямам такова влияние, комуникацията ни с Узунов бе опит да дам възможност на един млад човек да се развива".

Всичко се случва с връзки - поглеждайки от моята камбанария ми е страшно какво му е на обикновения гражданин в България. Това важи за болници, за общини, за всичко - ако нямаш връзки за болница, умираш прав, допълни Бобоков.

Не съм назначавал и кадрувал за посланици, препоръчвал съм стойностни хора - така и вие като отидете в болница, търсите най-добрите лекари там, нали?

„Тежко му на бизнесмен, който очаква дипломат да му свърши работата - това е трагично! Работата на дипломата е да присъства на някоя среща, за да засвидетелства държавната подкрепа. А в днешно време много дипломати не знаят езиците на страните, в които са - това е страшно“, съобщи още бизнесменът.

Изваждането на чатове от телефона беше тотално дъно.

Корнелия Нинова познавам откакто беше зам.-министър на Румен Овчаров, оттогава не сме си говорили нито веднъж.

„След последните събития Красимир Каракачанов е едно от последните ми разочарования и не искам да го коментирам. В момент на трудности човек разбира кои са истинските му приятели и кои не са такива“, заяви Бобоков относно Каракачанов, който е кум на сватбата и кръстник на трите деца на Бобоков.

Ние с брат ми сме позитивни хора, опитваме се да помагаме на хората - създали сме или помогнали да се развият поне 30 милионера - сериозни бизнесмени у нас. Те не ни напуснаха. В неделя се опитаха да залеят съпругата ми с помия, никой не разбра - това е най-долното и гнусно нещо, когато някой се опитва да атакува семейството - обожавам съпругата си и няма сила на света, която да ни раздели. Някакви сайтове се опитаха да втълпяват някакви глупости, уточни Бобоков.

По-миналата година празнувахме заедно с Васил Божков Джулай морнинг, но не сме приятели, имали сме допирни точки, ходили сме заедно 2-3 пъти на почивка, но нямаме общ бизнес.

Ще се опитват да протакат делото до безкрай и в крайна сметка ще бъдем оправдани. В момента важното е брат ми да излезе от затвора, защото той не е някакъв наркоман. Не сме направили нищо грешно, допълни Бобоков. /БГНЕС