Богдан Кирилов: Утре чакаме 21 хиляди дози ваксина от "Пфайзер"

Преди ваксинация не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде поставена ваксина. Това няма да доведе до някакви усложнения, напротив – може да помогне.

Това каза пред бТВ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той съобщи, че утре, 8 март, у нас ще пристигнат 21 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер”. Доставката е част от разделените в пет пратки количества от 105 хиляди дози, които очакваме. От „Модерна“ ще получим 85 хиляди дози, постигнато е увеличение с 50 000 дози през март. От препарата на „АстраЗенека“ очакваме две доставки следващата седмица. Първата ще бъде ще бъде от 76 800 дози на 9 март, а на 12 март – още 28 800 дози.

Ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата, допълни Кирилов.

Той отчете, че до момента в България срещу коронавирус са имунизирани близо 300 000 души.

Под 3 на хиляда души съобщават за нежелание реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини. Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие, уточни директорът на ИАЛ.

Богдан Кирилов бе категоричен, че е много важно оптималното използване на многодозовите флакони с препарата срещу COVID-19. По думите му за всички ваксинирани с „Пфайзер“ и „Модерна“ се пази втора доза. От „АстраЗенека“ – все още не се пази, но се наблюдава процеса и ще бъде осигурена втора доза на всички, които са имунизирани с първа, увери той. За руската ваксина „Спутник V“ Кирилов напомни, че се чака одобрението на Европейската комисия по лекарствата. /БГНЕС