Богомил Манчев: Хората, които експлоатират АЕЦ „Козлодуй“, нямат опит в изграждането на атомна централа

България върви в правилната посока при изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви пред БГНЕС Богомил Манчев, председател на „Булатом“.


Той припомни, че вече имаме пътна карта за строителството на двата блока, по която някои неща могат да се пипнат, но генерално се върви в правилната посока. „Имаме решение на парламента и Министерски съвет, посочиха компанията, която ще е собственик - „Нови мощности Козлодуй“, наляха 1,5 млрд. лв., за да стартират проектите, включително и ОВОС за 8 блок, защото площадката няма ОВОС и трябва да се направи. Това е пътят, по който трябва да се върви“, обясни Богомил Манчев.

Това, което остава да се направи е да се наеме консултант по техническите въпроси и консултант по ЗУТ, както е изискването на нашия закон, правен консултант, с който да се разберем по какъв договор ще строим атомната централа – по някакъв междудържавен договор или друг. „Но какъвто и да е договорът в него има специален раздел ядрена щета и не са много правните компании в Европа, които разбират от това нещо“, каза Манчев.

Важно е да се наеме и банката, която да синдикира средствата, защото те не са никак малко. Министърът на енергетиката посочи сумата от 14 млрд. долара. „Не разбрах от тези 14 млрд. долара каква е цената на ЕРС контрактора и не разбрах къде е цената на собственика. Казаха, че струва 14 млрд, но кое струва 14 млрд. долара? Те са две различни неща“, заяви Манчев и даде образен пример: „Като нарисувате една ограда – всичко вътре се прави от ЕРС контрактора. Извън оградата го прави собственикът. Така наречената цена на собственика може да достигне 40% от цената на ЕРС контрактора. Трябва да е ясно каква е цената на централата. Това са двете цени, които я определят“.

Участието на български фирми в изграждането на 7 и 8 блок е неминуемо. Според Богомил Манчев само от страна на доставчика трябва да се включат 80-100 фирми.

„Това са 14 хиляди души, 1000 инженери. От страна на собственика трябва да работят 350 души инженерно-технически консултанти. Най-малко 50-60 души по ЗУТ, които да контролират целия проект и още около 600 консултанти“, посочи той и добави, че самият състав на дружеството трябва да има най-малко около 200 души персонал, за да могат да контролират.


Според него има голямо неразбиране от инвестиционна политика.

„Хората, които в момента експлоатират АЕЦ „Козлодуй“ нямат опит в изграждането на атомната централа. Те имат опит в експлоатацията и никой не може да им го отрече. В инвестиционната част много отдавна не сме правили нещо, за да кажем, че имаме инвестиционни хора. Тях трябва да създадем“, заяви председателят на „Булатом“.

Той е категоричен, че площадката в Белене има 100% бъдеще. Манчев припомни, че най-ценното в Европа е да имаш лицензирана ядрена площадка.

„Държавата може да стартира когато пожелае – и сега, и след 5 години – процедура по избор на технология, както направиха чехите. Ще се състезават „Уестингхаус“, ЕдФ и южнокорейците и който даде най-доброто предложение с него ще развиваме проекта. От момента в който обявим стартирането и изберем технологията ще минат 10 години. Дотогава би трябвало да сме напреднали със 7 блок“, заяви Манчев.

Председателят на „Булатом“ призова тази процедура да се стартира в рамките на няколко години. „Ако имаме правителство, може в края на мандата си да стартира тази процедура за избор на технология на площадка Белене и по никакъв начин да не се отслабва темпото по правенето на 7 и 8 блок“, препоръча Богомил Манчев. /БГНЕС