Боговете на виното слязоха от Пирин планина и предвещаха плодородна за лозарите година

Боговете на виното слязоха в село Илинденци, наричаха за плодородна за лозарите година, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Традиционният празник на боговете на виното обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

Гостите на празника на боговете и винето пият от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта, в м. Масовец се пали буен огън, край който се въртят хора

Откъм заснежените и мраморни върхове на Пирин се появяват божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и христянският светец - Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината, в превод от гръцки кераца означава господарка.


Край огъня божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила.

Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

След водосвета, попа, кметът на община Струмяни Емил Илиев, кметът на с. Илинденци Бойко Ибришимов, кметът на Сандански Атанас Стоянов и бог Дионисии, зарязаха лозята, а мома Керацуда поля лозовите рани с бяло вино.

След обяд празникът се пренася на площада в Илинденци, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.


Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.

Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински.Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България.

А всеки, който е опитал от нашата керацуда възкликва: Това е питието на боговете, и запазва тръпчивия й вкус завинаги, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си винаги бяло и сладко грозде. /БГНЕС