Боговете на виното слязоха от Пирин да благословят лозята

Боговете на виното – от езически времена до християнството, слязоха от снежните върхове на Пирин планина, благословиха и зарязаха лозовите насаждения край Струмяни, изпълнявайки хилядолетен ритуал, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес преди обяд край село Илинденци, община Струмяни, за 28-ми пореден път се проведе традиционният празник на виното. Десетки почитателите на гроздовия еликсир от цялата страна посрещнаха древните божества на виното – тракийския Загрей, фригийския – Сабазий, гръцкия – Дионис, римския - Бакхус и Свети Трифон. С тях и свитата им от вакханки вървеше и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Край огъня божествата изпълниха тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди четири хиляди години. В основата на ритуала са виното, огънят и тяхната пречистваща сила.

Водосвет отслужи отец Георги, който благослови и лозята за здраве и берекет през годината. След водосвета лозята в местността „Масовец” заряза първо попът, а след него кметът на община Струмяни, кметът на Илинденци Илия Башлиев, градоначалникът на съседния Сандански Атанас Стоянов, а след тях и гостите на празника.

Преди и след като боговете слязоха, в местността се лееше бяло и червено вино, край огъня се въртяха хора, на които се хващаха смъртни и безсмъртни.

Следобед празникът се пренася на площада в село Илинденци, където се провежда традиционният конкурс за производител на вино, коронясва се и цар на белия и червен еликсир. /БГНЕС