„Бохемска рапсодия“ – най-добър филм и Куарон – най-добър режисьор на „Златен глобус“

Под лазурното южно калифорнийско небе елитът на Тинселтаун стъпи на червения килим за първи път през този сезон на така очаквани награди в Бевърли Хилтън, в навечерието на Оскарите на 24 февруари.

76-те награди „Златен глобус“ бяха открити от водещите Анди Самбърг и Сандра О.

О и Самбърг впечатлиха със сърдечни похвали и шеги - и съвсем малко резки коментари, така обичайни през последните години.

"Бохемска рапсодия" се оказа най-голямата изненада на Глобусите, като се отличи с две от най-добрите награди - най-добър драматичен филм и най-добър актьор за Рами Малек, който играе фронтмена на „Куин“ Фреди Меркюри в биографията за емблематичната група.

Филмът победи сочения за фаворит "Роди се звезда", хита "Черната пантера", „BlacKkKlansman" и "Ако Бийл Стрийт може да говори."

Рами Малек грабна статуетката за най-добър актьор

В категорията за най-добър актьор Малек триумфира над Брадли Купър ("Роди се звезда"), Уилям Дафо ("At Eternity's Gate"), Лукас Хеджис ("Boy Erased") и Джон Дейвид Уошингтън в "BlacKkKlansman".

Алфонсо Куарон е човекът, спечелил „Златен глобус“ за най-добър режисьор – една от най-престижните награди.

Това е третият „Златен глобус“ в кариерата му и днес той е за неговия дълбоко емоционален, полуавтобиографичен химн за израстването през 1970-те години в Мексико.

Режисьорът спечели в състезанието пред Брадли Купър ("Роди се звезда"), Питър Фарели ("Зелената книга"), Спайк Лий ("BlacKkKlansman") и Адам Маккей ("Вице")

Първият си Глобус Куарон печели през 2014 г. за „Гравитация“.

Киноодата за детството му през 70-те години в Мексико Сити, спечели „Златен глобус“ и за най-добър чуждоезичен филм.

Мексиканският режисьор победи с лентата си "Капернаум" (Ливан), "Момиче" (Белгия), " "Never Look Away" (Германия) и „Shoplifters" (Япония).

Първият носител на статуетката стана американския актьор Майкъл Дъглас в категорията "Най-добър актьор в телевизионен сериал, комедия или мюзикъл".

Дъглас получи наградата за главната си роля в сериала "Методът Комински". Той разказва за популярен актьор от миналото. Съперници на Дъглас бяха Джим Кери за сериала „Kidding“ и Саша Барън Коен за "Who Is America?“ Майкъл Дъглас многократно е бил удостояван със „Златен глобус“.

Крисчън Бейл пък грабна „Златен глобус“ за най-добър актьор в музикален/комедиен филм за ролята си на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни във "Вице".

Бейл победи Виго Мортенсен ("Зелената книга"), Лин-Мануел Миранда за "Мери Попинз", Робърт Редфорд ("The Old Man & The Gun") и Джон Райли в "Стан и Оли".

Лентата "Вице" разказва за американската политика на Дик Чейни, който през 2001-2009 г. е вицепрезидент на САЩ в администрацията на Джордж Буш-младши. В ролята на Чейни Бейл е променен до неузнаваемост, а бившият президент се играе от носителя на „Оскар“ Сам Рокуел. "Вице" бе номиниран за шест статуетки, включително за сценарий, режисьор и най-добра поддържаща актриса.

Извън предварителните очаквания Глен Клоуз грабна "Златен глобус" за най-добра женска роля за жена, която отказва да остане в сянката на съпруга си в "Съпругата", което я катапултира в спора за „Оскар“.

Британската актриса Оливия Колман спечели втория си „Златен глобус“, като най-добрата актриса в комедия за нейното висококачествено преввъплъщение като кралица Ана в лентата на Йоргос Лантимос "Фаворитката".

44-годишната актриса победи Емили Блънт ("Мери Попинз"), Елси Фишър ("Eighth Grade"), Чарлиз Терон ("Тули") и Констанс Ву ("Луди богати азиатци").

"Зелена книгата" - историята на черен класически пианист през 60-те години на Америка, който наема италиано-американски бодигард като шофьор на обиколка из расово разделения Юг - спечели „Златен глобус“ за най-добър музикален /комедиен филм.

"Американците" спечели награда в категорията "Най-добър драматичен сериал". Сериалът "Американците" разказва историята на сътрудник от КГБ, който под прикритието на американец живее в САЩ.

Американската актриса Реджина Кинг спечели "Златен глобус" за най-добра поддържаща актриса за ролята й на майка в романтичната драма на Бари Дженкинс "Ако Бийл Стрийт можеше да говори.

Махершала Али пък спечели награда за най-добър поддържащ актьор за "Зелената книга", предаде ТАСС.

Съперници на актьора в тази категория бяха Тимъти Шаламе ("Красиво момче"), Адам Драйвър („BlacKkKlansman“), Ричард Грант ("Можеш ли да ми простиш?") и Сам Рокуел („Вице“).

Лейди Гага също си тръгна със статуетка

Лейди Гага също си тръгна със статуетка - за песента от филма "роди се звезда" - "Плитчини".

Наградата, присъждана ежегодно от Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд, е на второ място след Оскар в САЩ. Тя обхваща повече от две дузини категории в сферата на киното и телевизията. Особеността на номинациите за "Най-добър филм", "Най-добър актьор" и "Най-добра актриса" е, че те са разделени на драматични и комедийно-музикални жанрове. Това правило е в сила от 1951 г., припомни ТАСС.

Статуетката, с която се награждават победителите, е миниатюрен цинков глобус, с позлатено покритие и обвит с кинолента, монтиран на колона от мрамор. /БГНЕС