Бойко Благоев: ЕС давa възможности, младите да бъдат активни и търсещи

Нашата работа е именно да даваме информация за възможностите, които Европейският съюз дава на България в рамките на членството.


Това заяви пред БГНЕС Бойко Благоев, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

С него разговаряме по повод включването на Представителството на ЕК в България в Деня на отворените врати в Министерството на външните работи (МВнР). „Представителството на ЕК с радост се включва в днешното събитие и приветстваме усилията на колегите от МВнР да доближат тяхната работа до гражданите“, каза Благоев и отбеляза, че такива събития наистина са добре дошли, за да могат гражданите да се докоснат до институциите, да видят правата си, задълженията, да установят контакти, да научат повече.

Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България е категоричен, че особено работата на Външно министерство е изключително интересна. „Такива събития, всъщност, се случват много често и с европейските институции. Знаете, в Деня на Европа в Брюксел отварят институциите, имаме посетителски центрове, които работят постоянно, а и ние тук, в Представителството, непрекъснато се опитваме да сме по-близо до хората, да поднасяме информацията за работата на институциите на по-разбираем език и да сме там, където са и те, затова сме и днес тук“, обясни той.


Благоев посочи, че влизането на България в Еврозоната е една от многото теми, за които разговарят с гражданите. „Целта ни е наистина да разкажем за работата на институциите, включително и практически неща. Може би, малко български граждани знаят, че когато пътуват в трета държава-членка, но там няма българско посолство, могат да разчитат на консулска подкрепа от посолства на всяка една държава-членка на Европейския съюз“, добави той и допълни, че нещата, върху които трябва непрекъснато да акцентираме, само именно тези практични неща, от които гражданите могат да се възползват със своите права.

На въпроса какви най-често питания имат посетителите относно работата в Представителството на ЕК, Благоев уточни, че гражданите се интересуват най-вече от възможностите, които Европейският съюз дава. „В днешния ден виждаме и Външно министерство говори много за възможностите за стажове, за кариери. Такива възможности представя и Европейският съюз. Разбира се, знаете, една от най-популярните програми на Европейския съюз е именно за обмен, пътуване в други държави-членки – „Еразъм+“, така че наистина искаме все повече български граждани, и младежите особено, да се включат, да бъдат активни, да търсят“, каза още той, като подчерта, че възможностите са там и хората просто трябва да се възползват от тях.

Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България призова младите хора да бъдат активни и да търсят информация. „Нашата работа е именно да даваме информация за възможностите, които Европейският съюз дава на България в рамките на членството“, заключи Благоев. /БГНЕС