Бойко Борисов: Ключовата дума от днешния ЕС е солидарност

Лидерите на страните от Европейския съюз се обединихме, че разпределението на ваксините трябва да бъде такова, че да помогне на всички държави-членки, за да може всички едновременно да излезем от кризата. Ключовата дума според мен беше солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусии. Всички държави-членки разбраха колко важно е всеки един от нас, всички наши сънародници да знаят, че всеки ще получи порпоционално ваксините, колкото са необходими.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след края на днешното заседание на Европейския съвет, който се проведе онлайн и в което участва президентът на САЩ Джо Байдън. След края на заседанието Борисов обобще разговорите в кратко изявление, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерите са обсъдили и руската ваксина "Спутник V", и нейното бъдещо одобрение, ако се стигне до такова, което по думите на Борисов може да стане най-рано през юни месец. Документите за нея вече са подадени в Европейската агенция по лекарства.

Друга водеща тема е била цифровият сертификат и свободното движение на хора - основен принцип на ЕС. Лидерите са обсъждали как дигиталният сертификат да не нарушава правата на хора, които не са ваксинирани, но и да отменя карантирана за вече имунизираните.

Сред останалите теми на разговор са били отношенията с Турция и с Русия, съобщи Борисов.

Колкото и да са трудни отношенията на ЕС с Турция, те вървят към подобряване. Нашето оспоразумение за мигрантите с Турция работи много добре, заяви Борисов.

Той съобщи, че е информирал ЕС относно шпионажа, който се води в България. Всички колеги са добре запознати с действията на правораздавателните органи.

Колкото и политически опоненти в България да се опитват да превърнат случилото се в предизборна тема, реакцията и на Държавния департамент на САЩ, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите основни партньори са ясни. Не бива повече да харчим енергия по тази тема, каза министър-председателят.

Засилването на международната роля на еврото също е обсъдено от лидерите, съобщи премиерът. Планът за възстановяване, за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква стабилно евро, което е в унисон с нашата пробрама за приемане на еврото. Държавите, които са с евро могат да са спокойни и са стабилни, подчерта Борисов.

Колкото до участието на американския президент Байдън, Борисов подчерта радостта си от участието му в съвета на лидерите на ЕС.

Доволен съм, че и в областта на търговските отношения ще има подобрения. Удовлетворен съм от начина, по който той (Джо Байдън - бел. ред.) начерта бъдещите взаимоотношения с ЕС. Обърнахме внимание и на водещата роля на НАТО, спазването на демократичните ценности, на свободата на словото, коментира още Бойко Борисов. /БГНЕС