Бойко Борисов: Ние вече имаме една много добра коалиция

Ние може да направим правителство с първия мандат – то няма да е устойчиво, няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте. Единственото добро в зимата и войната, е редовно правителство и парламент.

Това заяви пред бТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Благодаря на президента Радев за проявената мъдрост и търпение, за да свикнем, че и ние сме победители.

Редовен кабинет иска народът, това диктува и здравият разум, всичко останало е катастрофа. Изобщо не трябва да се говори за мандати, а и ние вече имаме много добра коалиция в НС: гласуванията в парламента го показват. Там резултатите от изборите и резултатите от гласуванията са идентични: българите от евроатлантическия съюз и НАТО, и тези, които поддържат Русия. Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, което обещахме на избирателите си, получи 175 гласа за, това е огромно мнозинство. Решението за втората част на ескадрилата F-16 Block 70 бе подкрепена от 162 гласа, четири партии - стабилно мнозинство. Решението за 100% диверсификация на руското ядрено гориво - 153 души подкрепа от различни партии.

Аз не искам ДБ и ПП да ми подкрепят мандата, и ние няма да подкрепим техния. Но ако продължи да работи така парламентът, как ще обясним защо го разваляме?

Антикорупционната коалиция за Закона за КПКОНПИ получи огромно мнозинство в комисия, от всички партии.

Груба инсинуация е да се твърди, че има "хартиена коалиция" на ГЕРБ и БСП по повод хартиената бюлетина, допълни Борисов. Машините остават в пълният им обем, всеки българин, който иска да гласува на машините на венецуелския Мадуро, има право да го направи. То излезе надпис, че "дневникът е подправен". Ние казваме, че няма такава коалиция, второ - 100% от машинния вот остава, може да се окаже, че 99% от хората предпочитат машини. Сега с машините недействителните гласове са 190 хиляди, допълни Борисов. /толкова са натиснали бутона "не подкрепям никого"/.

Първата фалшива новина е, че са махнати машините. Не, те оставят в пълния им обем. Към тях прибавят хартиена бюлетина. Подкрепям опасенията на ДБ и ДПС, че не е осигурени 100% сигурен машинен вот. Фактът, че никъде в Европа няма такива машини, е очевиден.

Какво предлагаме - в много, много спешен порядък експертите да гарантиран, че машините са сигурни: например, отрязъците, които излизат, да бъдат подпечатвани и също да се слагат в урна, за да се преброят. Сега ако искаме да обжалваме изборите, как ще стане, като има само чували с флашки, попита още лидерът на ГЕРБ.

Предлагах вариант с контактните групи, за да почнем да си говорим по някакъв начин. Плевнелиев намери и издигна името Христо Иванов, дотогава никой не го познаваше. Мони Паси е безспорен лидер в евроатлантическия съюз. Очевидно партиите не искаха така да преговарят - ами добре, тогава по втория начин, прозрачно и в парламента, с контактни групи; вчера и ПП с БСП разговаряха, и ние ще говорим с БСП. В зависимост от тези разговори ще стане ясно какво правим.

Те поискаха с декларация да ги подкрепим, в която да пише, че президента Радев да принуди МФ да внесе бюджет. Ние отговорихме лаконично: за четири години Асен Василев внесе 4 бюджета, като последният беше преди 2 месеца. В такава ситуация, без правителство, да се отвори Бюджет, не е разумно. Затова казваме: ще подкрепим декларацията и МФ да внесе бюджет, само когато се подпише документ, в който ясно се казва, че ще бъдат приети 16-те точки на ПП, 3-те на БСП, тези 2 на ГЕРБ, и др. Тогава няма риск, ние гласуваме само това, за което сме се разбрали.

След като Росен Плевнелиев е сложил Христо Иванов - тогава напълно неизвестен, за вицепремиер, и той не отиде на срещата с ГЕРБ, поне е длъжен да отиде и да каже: "Добър ден, не мога да преговарям, довиждане". След като Кирил Петков и Асен Василев толкова години работеха с Росен Плевнелиев, можеха да отидат на срещата и да му кажат "Добър ден" от уважение.

Лидерска среща в парламента може да има само когато се договорим по съвместна декларация, категоричен е Борисов.

Всички ме питат защо съм толкова добронамерен. Такъв съм, защото ме интересува хората да изкарат зимата в условията на война по възможно най-лек начин - така Борисов отговори на въпроса дали е простил на Кирил Петков и Асен Василев за ареста му, който съдът потвърди като незаконен.

Толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия, но народът е този, който казва кой да се оттегли. По-опитен човек от мен в момента няма. Мога да ръководя най-добре България от всички.

Няма да бъда кандидат за премиер, за да е сигурно, че в някой мандат ще има правителство. С 67 депутати трябва да намираш сечение, по което да стане правителство. Експерти и стари министри на ГЕРБ бих искал да видя в нов кабинет, ако дойде това време, ще ги видите.

Росен Христов извърши политическа атака срещу ПП, ГЕРБ ще иска и неговата оставка

Аз съм доста ядосан на служебния министър Росен Христов вчера - служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"? Аз ги защитавам, защото съм принципен - служебният министър има една функция по Конституция - да си гледа работата и да прави честни избори, а вчера Христов извърши политически акт - атака срещу тази партия, ПП. Христов вчера каза чудовищни неща, надявам се Кирил и Асен да му отговорят. Дали както Гроздан Гараджов и Сашо Кеша е виновен, - Христов твърди, че Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо, и не е направил нищо, за да има устойчиви дългосрочни договори, заяви от парламентарната трибуна Христов. Аз не вярвам на този министър, дали го казвам иронично, хората да си преценят, допълни Борисов.

Тайно се надявах, че Делян Добрев не е прав, като размята същите документи по телевизиите. Ако се окаже истина всичко това, тази партия - ПП, ще стане много трудно за общуване с нея. Защото да не си гарантираш слотове за танкери, и да продължиш да купуваш руски газ с 30% по-скъпо, за да се хранят посредниците, и накрая да ти излезе НСИ и категорично да каже, че милиарди долари са изтекли за нефт и газ в посока Руската федерация по време на санкции. Затова имаше няколко гласувания, които ни озадачиха, например, че Асен Василев не гласува за втората пратка Ф-16, това, че много депутати от ПП не присъстваха в залата или се въздържаха. Най-популистката теза е да се твърди, че парите за самолети можело да отидат за тунел под Петрохан. Тогава защо ни е да имаме армия изобщо, попита лидерът на ГЕРБ. Защо тогава не дадем и за тунел под Шипка, и за други тунели. Който не храни своя армия, храни чужда, допълни Борисов.

Имат късмет, че сега не е президента Тръмп, който вади списъка на НАТО, в който всяка страна дължи определен процент на НАТО.

Искаме оставката на Росен Христов. Не може така да напада партиите на промяната. Те са заедно, и очевидно те са действали в услуга на Русия и на посредниците. Не мога да го приема това.

Оставката на Демерджиев е акт на поемане на отговорност в памет, и за безобразията, които се случват в последните седмици и месеци. Но те се случиха в следствие на Бойко Рашков, вследствие на това, че се изчегъртаха професионалистите, и точно Гранична полиция - понеже е най-видна, - то не беше мърляво управление - убиха двама полицаи в Бургас, седмица по-късно се изпотрепаха със служебните коли и са в болница всичките, оставили ги с късо оръжие! Обясняват, че батерии нямали!

Ако Демерджиев има доблест, ще каже от кого са наследени. Аз ще кажа какво сме оставили ние: във време когато светът се тресеше от миграционните кризи, ЕС правеше по две заседания на Съвета за кризите на месец, единствено ние разгледахме експертно проблема и го решихме. Естествено, че оградата е добра: когато реших да правя оградата, имаше толкова остра реакция от Турция, че се заграждаме, че се обадих на президента Ердоган и му обясних, че правя помощно съоръжение. Две години тази ограда не се ремонтира и не се поддържа. Защо не им купиха на граничните полицаи бронежилетки и оръжия. Аз така поисках парите за оградата - 320 милиона даде ЕС за нея, тя е безплатна за българите.

Ако всички бъдем мъдри, България ще има редовно правителство. Има още време да узреем. Бюджет се прави с отговорно правителство. Ето на всички предложение: 30-40 точки, приоритетни за всяка партия, трябва да ни обединят. Назначаваме министри, които не са политически лица, просто назначаваме лице, което да изпълнява точките, предложи Борисов.

Подкрепяме политиките на ПП, но когато става въпрос за мандати, предупредихме да не се търси в кой мандат да е подкрепата.

Най-лесно ще е с „възхода”

Третия мандат най-лесно може да бъде взет от "Български възход", смята лидерът на ГЕРБ. Това правителство ще е с кратък мандат, затова нека сме отговорни. Винаги можем да отидем на избори, това ще е и четвърто служебно правителство на Радев, допълни Борисов.

Щом всеки ден искаме оставки на негови министри, представете си какви са ни отношенията с Радев. Но той все пак е мъдър, защото дава време на партиите за преговори. Когато прави добри неща и се държи мъдро, когато подпомага процеса, той е мъдър. Доста години назад сме говорили с него лично. Егото и личното трябва да се остави настрана, призова Борисов.

ГЕРБ е „за” всеобхватна съдебна реформа. Еднакви неволи, еднакви врагове

Не съм чувал главния прокурор Иван Гешев поне от няколко години, коментира лидерът на ГЕРБ. ГЕРБ е за всеобхватна съдебна реформа, подкрепяме предложенията на ПП в парламента.

Видях, че Румен Радев ме следи с дрон - така Борисов коментира въпрос, свързан със снимките с чекмеджето. Ние сме къща до къща. Заклех се във всичко, че нито имам кюлчета, нито нищо. Ако имам скрити пари, ще седят при бившата ми жена - банкерка, а не по чекмеджетата.

Когато дойде Кирил Петков и го питате за Лена, ще дойда да отговоря за чекмеджето с еврото. Питайте Петков кой го снима на парапета, същият е снимал и мен, завърши Борисов. /БГНЕС