Бойко Борисов: Правителството не става, срива се

Естествено, че съм призован на разпит. Цялата работа им е да ни развеждат като маймуни, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на следващата седмица той ще бъде на разпит по досъдебното производство, за което беше задържан миналия четвъртък.

След миналия четвъртък всеки може да арестува всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, на което не е свидетел. Премиерът Кирил Петков стана свидетел на човек, обвинен по закона Магнитски, каза Борисов на първата си медийна изява след 24-часовия му престои в ареста.

Претършуваха всичко – намериха ме на масата с децата вкъщи. Не намериха нищо. Никога не съм имал златни кюлчета. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога, заяви Борисов и на няколко пъти повтори, че целта на обиска бил да се търсят пари и злато в дома му, а не документи и попита какви документи би могъл да държи в къщата си.

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който също бе сред задържаните в четвъртък, заяви, че опитът на висши държавни ръководители и членове на изпълнителната власт да се саморазправят с опозицията не е промяната, която очаква обществото.

Асен Василев внушава доклад на АДФИ като неотложност за арест по тъмни доби в домовете на български граждани, каза Горанов.

От своя страна Томислав Дончев каза, че случилото се е тотална институционална неграмотност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че 7 дни след незаконния арест на Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова, е очаквала по софийските улици да има тълпи от правозащитни организации.

Депутатът Тома Биков каза, че премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков дължат отговор.

Кой носи отговор за това, което се случи в четвъртък, защото то поставя под въпрос изобщо дали България е правова държава, каза той и отбеляза: Арестът на лидера на опозицията е не просто удар срещу ГЕРБ, а удар срещу европейската перспектива на България и затова той се коментира в залата на Европейския парламент.

Борисов свърза ареста му и с проведените срещи в централата на ГЕРБ по тема Украйна.

Украйна иска да ги подкрепим с каски, бронежилетки, ракети и аз казах, че ако има такова предложение, ние ще го подкрепим, каза Борисов.

В България с Рашков има абсолютно същата ситуация както в Русия на Путин с Навални. Важно е да не обясняваме защо теглят заеми, защо крадат газ, коментира той. Според него управлението на Кирил Петков е тотална щета във всяка една сфера и заяви: Три пъти по-високи лихви плащат българите, по половин милиард теглят заеми на седмица, сега и зърното ще откраднат.

Според лидера на ГЕРБ важната тема е българската банка.

Когато ние избирахме управител на БНБ взехме Димитър Радев - доказан специалист. Сега кой ще избират от двама кандидати – кой от кой по не става, си е работа на коалицията. Нито един от кандидатите не е поискал среща с нас да дебатираме, каза още Борисов. /БГНЕС