Бойко Ноев: Коридор №8 e важен за икономиката и отбрана, Западът не разбира РСМ

Коридор №8 има не само значение за икономиката, търговията и туризма, но и за военната инфраструктура и логистика. Необходима е среща на правителствата на България и РС Македония, на която да се обсъди инфраструктурната свързаност.

Скопие трябва да направи необходимите промени в Конституцията, за да се отпуши евроинтеграцията на страната. Ако това не се направи, България да ускори даването на българско гражданство на онези граждани на РСМ, които се чувстват българи.

Това заяви в интервю за БГНЕС Бойко Ноев, дипломат и министър на отбраната (1999-2001 г.).

С него разговаряме за плановете за модернизация на инфраструктурата с акцент върху развитието на Коридор №8 и българо-македонските отношения след приемането на Френското предложение.

„Коридор №8 има не само значение за икономиката, търговията и туризма, но и за военната инфраструктура и логистика. Албания, РС Македония и България са членове на НАТО и това направление е включено в определени планове на алианса“, заяви бившият военен министър.

Той отбеляза, че заради агресивната война на Русия в Украйна в момента вниманието се е фокусирало върху връзките Юг-Север, но „това по никакъв случай не трябва да влияе на развитието на инфраструктурата по направлението Изток-Запад“.

По повод на изказването на премиера на РС Македония, че Скопие си е изпълнило обещанията, докато България не си е свършила работата за Коридор №8, Ноев отбеляза, че Димитър Ковачевски е много дипломатичен.

„България търпи критика за това, че не полага достатъчно усилия или не е поставила сред по-високите си приоритети развитието на Коридор №8. Плановете отдавна съществуват, има одобрено европейско финансиране, но българската страна е пасивна. Премиерът Ковачевски е прав и се надявам да бъде чут добре. Неговите думи са още един повод да се направи среща между македонското и българското правителство, за да обсъдят тези въпроси“, смята Бойко Ноев.

На тази бъдеща среща трябва да се направи преглед на двустранните отношения и да се види докъде сме стигнали с изграждането на инфраструктурата: какво е направено, дали България се бави и в какво, докъде е докарана жп линията, която от наша страна е стигнала до границата, а от тяхна страна е още далеч и др. „Всичко трябва да стане по един добронамерен и бърз начин, защото е в наш интерес. Това е един позитивен фактор на нашите отношения, който трябва да изтегли и други въпроси в двустранните ни отношения, които са нерешени“, заяви Ноев.

Свързаността и инфраструктурата са само част от въпросите между Скопие и София, все още РСМ не е изпълнила условията на Френското предложение, което по същество е позиция на Европейския съюз. „Същината на европейската позиция е, че македонските българи трябва да бъдат равноправни с всички останали общности. Първата стъпка в тази посока е гарантирането на техните права в Конституцията. Европа и САЩ не могат да разберат позицията на противниците на това включване. По тази причина представителите на ЕС и САЩ обясняват на нашите македонски приятели, че без да решат този въпрос напредък и членство в ЕС няма да има“, подчерта Ноев.

Една от причините за съпротивата на антиевропейските сили е в подкрепата, която те намират в Русия, която традиционно полага специални усилия за всяването на раздор между държавите от региона, по-конкретно между България и РСМ. Това влиза в общата политика на Кремъл да забавя интегрирането на тези държави в евроатлантическите структури, добави бившият министър на отбраната.

Друга опасност, пред която Скопие ще бъде изправен, ако не направи необходимите реформи, е разделянето с Албания по пътя за ЕС. „Това, че някои северномакедонски партии имат своите вътрешни планове не може да бави интеграцията на Албания. Не изключвам тази година Албания да се откъсне от РСМ и да ускори своето присъединяване към ЕС“, предупреди Бойко Ноев.

Той е категоричен, че противниците на правата на македонските българи носят еднолично вината за забавяне на евроинтеграцията на РСМ. Според него, ако това продължава, България трябва да направи необходимото, така че македонските българи да получат европейско гражданство час по-скоро. „България трябва да покаже загриженост към македонските българи и да ускори процесите на предоставяне на българско гражданство на гражданите на РСМ, които се считат за българи“, заяви Бойко Ноев. /БГНЕС

Категории:

Тагове: