Бойко Рашков: Чистка в МВР няма, има смяна на кадри

Чистка в Министерство на вътрешните работи няма, има смяна на кадри и ще има смяна на кадри. Това заяви пред бТВ служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и допълни, че с първата си заповед за освобождаване – тази за административния секретар на МВР, малко е закъснял.

Няма нищо по-естествено тези, които са придобили право на пенсия, те да бъдат изпратени, посочи още Рашков, който веднага след встъпването си в длъжност освободи и директора на Инспектората Николай Гешев.

Запитан дали освобождаването на Бойко Славчев е свързано с това, че той е сред свидетелите по разследването на сделката за джиповете, Рашков коментира:

Оставям внушенията на прокуратурата. Нека продължи да ги прави. Сега прокуратурата ще може да разполага повече с този свидетел.

Грешат тези, които внушават, че не познавам МВР. Чистки направиха и ще направят гражданите, те са резултат от гражданското недоволство, подчерта Рашков.

Силовият министър съобщи, че в момента държавата е без ръководства на службите за сигурност.

Знаете ли колко много се разболяха като встъпи в длъжност служебния кабинет, попита той и продължи: Ръководители на службите за сигурност са излезели в болнични до края на септември. Всички ръководни длъжности лица на ДАНС в момента са в неплатен отпуск. Кой им е разрешил, попита Рашков и добави, че това не може да стане без разрешението на бившия вече премиер Бойко Борисов.

Всички възлови места в МВР са назначения на бившия кабинет. Когато става дума за уволнения, става дума за уволнения, които поискаха гражданите. Промяната не може да се реализира без смяна в отделните ведомства, коментира още Рашков.

По повод думите на Кирил Ананиев от ГЕРБ, че смените са по настояване на президента и, че от самия него е искано същото по време на първия кабинет на Радев, Рашков каза:

Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си и за нарушения, които са допуснати и никой не им е обърнал внимание.

Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. В някои регионални дирекции на МВР все още се съхраняват машини за гласуване, изброи Рашков.

По думите му трябва да се провери дали тези машини могат отново да се включат в изборния процес и могат ли да бъдат манипулирани.

Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.

Запитан как ще гарантира честността на вота, Рашков заяви, няма да допусне служители на МВР да съдействат на определи политически партии и избиратели. Няма да допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, каза Бойко Рашков и съобщи: Имам информация, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Става въпрос за район недалеч от София.

Запитан дали познава бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, Рашков каза, че го е виждал – преди 30 години във ведомствена почивна станция и няма спомен за темата на разговора, който са водили.

Запитан как е избрал за началника на кабинета си Елена Фичерова-Караиванов, Рашков коментира, че тя е човек с необходимите професионални качества за длъжността и няма нищо странно в избора му.

Аз не зная, че е била сред учредителите на „Българско лято”. След като излезе такава информация, се поинтересувах и разбрах, че тя е заличена от листите с решение на ЦИК, каза още Рашков.

В заключение той каза, че ще се обсъждат кандидатурите за главен секретар и в близко бъдеще ще се вземе решение, след като в края на миналата седмица освободи досегашния главен секретар Ивайло Иванов. /БГНЕС