Бойко Рашков: Ще се разделя с всеки бездействащ и пасивен полицай

Започва специализирана операция по линия на всички лица, които използват наркотични и упойващи вещества и тя няма да е от ден до пладне.

Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът поясни, че спецакцията няма да има краен срок.

Тя ще продължи дотогава, докогато преценим. Времето и резултатите от нея, ще ни кажат до кога, заяви Рашков.

Ще разчитаме и на цялото общество да ни помогне да се справим с тези, които си позволяват да застрашават живота на всички, които са на пътя, а и на тротоарите, каза още Рашков.

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков бе категоричен, че от днес властите обявяват война на всички рецидивисти, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества.

Петков изказа съболезнования към близките на двете млади жени, които загубиха живота си при предизивканата от Георги Семерджиев катастрофа в София.

Трагедията от вчера, трагедията с Милен Цветков се дължи на наркотични вещества. Това е част от тъмната страна на нашето общество. Никой не трябва да е над закона в България, заяви Кирил Петков.

Вътрешният министър Рашков заяви, че вече е установено, че служителка на МВР е замесена в случая със Семерджиев.

За нас е известно присъствието на жена в момента, в който е станал инцидента и предстои установяването ѝ. Днес вече това е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата, да, тя има отношения с Георги Семерджиев. Предстои да установим какви – открити са полицейски атрибути. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се използват само от полицаите, заяви Рашков.

Той бе категоричен, че като министър ще направи всичко и ще се раздели с всички служители на МВР, които упражняват пасивност, бездействие.

Министърът потвърди, че Георги Семерджиев е бил свидетел, но каза, че това няма отношение към неговата практика да е шофирал.

От сутринта заседаваме в МВР във връзка с този трагичен инцидент. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които имаме вече съмнение, че са били неглижирани и дали в резултат, ако така се установи, някой не е причинил косвено този трагичен резултат. Имам предвид, някои факти, които безспорно ще бъдат факт на доказване в Националната следствена служба – факти, свързани с шофьорското минало на този човек и агресивното поведение, което доведе до смъртта на две невинни млади момичета, заяви Рашков.

Оказа се, че този човек е без свидетелство за правоуправление от 2005 година.

По отношение на него са предприемани десетки действия на органите на МВР, включително са изпращани материали на прокуратурата именно по повод това, че той е управлявал МПС без да има свидетелство на правоуправление. През последните 16 години той е имал възможност да се яви на изпит и да получи друго такова. Той не го е направил. Имаме безспорни данни, че той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, а ние получихме данни, че Швейцария не е издала на този гражданин документ. С него той се е представял пред полицейски служители, от които е избягал, съобщи Бойко Рашков пред журналистите в Министерски съвет.

Вътрешният министър съобщи, че е разпоредил на Инспектората на МВР да предприемат незабавни мерки по отношение на всички случаи, в последните 16 години, в които Георги Семерджиев е бил спиран от органите на реда и какви действия са предприемани спрямо него. /БГНЕС