Бойко Рашков: Трябва да има нови разпити на Борисов

Нещата се развиват по реда на закона – каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и съответното решение. Действията са извършени законосъобразно. Откакто съм в МВР забелязах десетки случаи, в които материалите потъват в прокуратурата, особено когато те засягат известно лице от ГЕРБ.

Това заяви пред Нова телевизия вътрешният министър Бойко Рашков след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ПР-а му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов в четвъртък вечерта.

Прокуратурата бди много внимателно над интересите на бившите управляващи. Тя се старае да забави развитието на делата, а от друга страна ние нямаме никаква информация какво тя прави.

Когато нашата прокуратура прочете имената на Борисов, Горанов и ПР-ката на Борисов това заостря вниманието ѝ и тя така поставя нещата, че МВР е извършила незаконосъобразна дейност, но това не може да бъде вярно. В петък станахме свидетели как прокуратурата публично, пред цялото общество, чете материали, коментира Рашков.

Според него няма пречка Васил Божков, който се укрива в Дубай, да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка.

На въпроса дали бизнесменът е бил разпитван от Европейската прокуратура, Рашков каза, че ще може да отговори на този въпрос скоро.

Очаквам, че в близките дни ние ще получим официална информация от Европейската прокуратура във връзка с необходимостта да бъдат снети процесуално годни показания от намиращия се в Дубай Божков, заяви Рашков и добави, че се надява бизнесменът да бъде разпитан по образуваното в четвъртък производство.

До момента нашата прокуратура не е проверила дали той се е срещал с Горанов в Министерство на финансите, а там има интересни неща, каза още Рашков.

Според него свързването на посещението на госпожа Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица, която цели да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление на страната сега с главния прокурор на Европейската прокуратура. Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура, каза още Рашков.

Вътрешният министър заяви и че трябва да има нови разпити на Бойко Борисов.

Очаквам главният прокурор да поиска снемане на имунитети, посочи министърът.

Не очаквам последствия за Кирил Петков, защото той не е извършил някакво закононарушения. Той е поискал да свидетелства и го е направил. Петков е първият премиер, пожелал да даде показания по едно наказателно производство, заяви още Рашков. /БГНЕС