Бойко Величков: Оставка трябваше да подаде цялото ръководство на БФС

„Очаквано, предвид цялата обществена нагласа, която обаче беше за оставка на всички ръководни фактори. Така че това засега е почти нищо“, коментира бившият футболист и настоящ треньор Бойко Величков пред БГНЕС новината за оставката на Борислав Михайлов.

„Не говорим за реваншизъм, по-скоро за липса на доверие, че хората които остават ще предприемат адекватни действия по провеждането на Конгреса. Това означава да няма неправомерно изключени клубове, защото не са направили нищо повече от вас, журналистите, а именно – свободно са си изразили мнението, че Борислав Михайлов не е подходящ за президент на футболния съюз. Само че тези клубове бяха извадени и те все още са извън борда. Някои от тях нямат дейност. Това е една от темите, които стои на дневен ред".

"Следващата е организацията на Конгреса. Има или няма клубове-фантоми. По какъв начин сегашните ръководители убеждават някои делегати да гласуват и т.н. и т.н. Именно заради това трябва много честност и прозрачност в процесите, които следват от тук нататък“, продължи Величков, който е и част от щаба на кандидата за президентския пост в БФС Димитър Бербатов.

„Чухме, че срокът от свикването до провеждането на Конгрес е минимум два месеца, не виждам защо трябва да се чака повече от това време. Днес бе тиражирана датата 15 март, което отива три месеца. Това за мен е непонятно, не знам защо е това отлагане, но по-скоро въпросът е какво ще се направи или няма да се направи през това време“, каза още той.

На въпрос дали очаква прозрачност на самия Конгрес Величков отговори: „Всички знаем как се действаше досега. Или ще се спре звука, или картината, или ще бъдат помолени някои лица да напуснат залата. Истината е, че е един честно проведен Конгрес според съда – през пролетта на 2022 година, беше изцяло предаван на живо от всички медии. Така трябва да бъде, за да може след това всеки да носи морална отговорност пред обществото“.

Величков коментира и появата на още кандидати за шефския пост в БФС – Христо Крушарски, както и спряганият под сурдинка Красен Кралев: „В края на краищата, ако нещо Димитър (б.р. – Бербатов) е твърдял през цялото време, че неговото желание е да се проведе един истински честен Конгрес, на който всеки е добре дошъл, да си представи програмата и който решат футболните хора да бъде избран, но по честен начин, както пише в Устава“.

„Този път подобен цирк с оттегляне на оставката няма да има", категоричен е Бойко. "Колкото и да се правят, че са над нещата и не виждат обществените нагласи, на хората в българския футбол им е ясно, че напоследък недоволството толкова много ескалира, че връщане назад за тях няма.“

„Новото ръководство трябва да има програма, която да започне да следва от първия ден точка по точка. Казано на по проста език – трябва да се започне да се работи, защото тепърва предстои трудното пред българския футбол“, завърши Величков. /БГНЕС