Бойкот на Съвета за сигурност на ООН срещу ръководството на Русия

Може ли военнопрестъпник да оглави Съвета за сигурност на ООН?

На 17 март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за "незаконна депортация" на украински деца - обвинение във военно престъпление. И въпреки това на 1 април Русия на Путин ще поеме председателството на най-мощния международен орган.

Въпреки че това звучи като жестока първоаприлска шега, не е така. И в продължение на 30 дни - колкото е ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН - светът ще бъде колективно посрамен, тъй като позволява на империалистическа Русия на Путин да поеме тази ръководна роля. Освен ако не направим нещо, за да го спрем, за да покажем, че това не може да бъде обичайната практика.

Учат ни да гледаме на историята по много двоен начин - някои се съпротивляваха, а други сътрудничеха; или някои правеха добро, а други лошо. Но истината е, че повечето от нас са пасивни, или гледат настрани, или просто изчакват, докато водят учтив разговор на вечеря за това колко отвратителни са настоящите събития. Всички сме били виновни за това - но не и този път. Този път със сигурност не можем да гледаме встрани.

Но въпреки че спирането на Русия може да изглежда като невъзможна задача, има доказателства, че кампаниите, водени от граждани, могат да повлияят на работата на международните организации. И макар че процесите в ООН се нуждаят от дълбока реформа, има начин да се отстоява демокрацията в тези зали на властта.

„Атлас“, глобалното гражданско движение, което председателствам, направи това през 2021 г., провеждайки сензационни глобални предварителни избори, за да разклати непрозрачността на процеса на избор на генерален секретар на ООН. И благодарение на съгласуваните усилия на хиляди хора по цялата планета, ние накарахме Общото събрание да обърне внимание на нашия кандидат за генерален секретар на ООН.

По същия начин сега, докато учените изследват и прокарват аргумента, че "агресор" не може да заеме председателския пост, светът все още може да блокира Русия да свърши каквото и да било в рамките на своя един месец по подобен начин.

Само си помислете, ако нацистка Германия на Адолф Хитлер, Ирак на Садам Хюсеин или Чили на Аугусто Пиночет бяха поели ръководството на Съвета за сигурност - това щеше да е невероятно. "Щеше да ми се гади от ярост" - каза баща ми, който беше видял как собственият му баща е депортиран в лагери по време на Втората световна война. А когато го попитах дали смята, че подобно нещо би било възможно, той отговори: "Хората никога не биха позволили това да се случи." След това му разказах за Русия...

Съветът за сигурност не е просто прочут орган, който има властта на "трибуната на хулигана"; той "носи основната отговорност, съгласно Устава на Организацията на обединените нации, за поддържането на международния мир и сигурност". Въпреки това органът отдавна е станал жертва на безизходица и недостатъците му никога не са били по-очевидни. Както заяви украинският президент Володимир Зеленски: "Къде е сигурността, която Съветът за сигурност трябва да гарантира? Няма сигурност."

Така че трябва да се попречи на Русия да окупира Украйна и да демонтира това, което е останало от международния ред - като се започне от председателството през следващия месец.

И в тази насока „Атлас“ започна кампанията "Бойкот на ООН срещу Русия", настоявайки поне седем от 15-те страни членки на Съвета за сигурност да бойкотират органа през целия април, като по този начин блокират възможността Русия да прокара каквото и да било. Постоянните членове на органа винаги могат да налагат вето по въпроси по същество, но това не важи за процедурните, за които е необходим само "положителен вот на девет членове" съгласно временния процедурен правилник и свързаните с него процедурни разработки.

Като се има предвид предишната им подкрепа за временното отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, сред страните, които е по-вероятно да подкрепят тези усилия, са трите постоянни членки САЩ, Обединеното кралство и Франция. Също така са и петте ротационни членки - Албания, Еквадор, Япония, Малта и Швейцария. А ако седем от тези осем държави не се явят на нито една от сесиите, това би означавало, че председателството на Русия ще се окаже напълно безсмислено.

Това би създало и силен образ.

Образите могат да въплъщават духа на една епоха, на предизвикателството. От снимките на изкачващите се по Берлинската стена до тези на Саудитска Арабия, която стартира своя "съвет на момичетата", съставен от 13 мъже. Моментите, запечатани във времето, илюстрират постоянната борба между светлината и мрака, свободата и принудата. В този момент имаме силата да покажем, че демократичните нации са заели позиция, а снимката на празната зала на Съвета за сигурност може да бъде нашето свидетелство пред историята.

Това обаче би било само краткосрочно решение.

През ноември 2023 г. Китайската народна република ще поеме председателството, което означава, че друга държава, призната от самата ООН за виновна за злоупотреби, които могат да се приравнят на престъпления срещу човечеството, ще я ръководи. И макар че тази техника може да се използва толкова често, колкото е необходимо, трябва да се направи повече.

Липсата на демократични процедури в ООН, отказът да се включат гражданите и неспособността ѝ да взема обвързващи решения по много неотложни въпроси - включително отговори на авторитарните лидери, извършващи престъпления по целия свят - трябва да бъдат преодолени.

Невероятна подкрепа бе оказана на украинците на фона на постоянните агресии и войни на Русия досега. И ние трябва да гарантираме, че докато Русия все още има място на масата, тя ще седи там само със своя партньор в престъплението - Китай. Дължим го на хората в Украйна, Хонконг, Тибет, Синдзян и на всички, измъчвани от авторитаризма.

Не можем да стоим пасивно или безучастно. Този път нека докажем, че баща ми е прав. /БГНЕС

--------

Коломб Каен-Салвадор за „Политико“

Авторът е съосновател на глобалното гражданско движение "Атлас", а преди това е съосновател на паневропейската партия "Волт".