Боил Банов: Не виждам основание за вето

Не виждам основание за вето върху закона за филмовата индустрия, заяви пред бТВ министърът на културата Боил Банов, след като над 250 режисьори, актьори, продуценти, сценаристи, оператори и други филмови дейци поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на закона, който беше приет окончателно на 17 февруари. Тогава с мнозинство депутати приеха нова схема за финансиране на българско кино, сериали и анимация.

Кой текст е ретрограден, запита тази сутрин от телевизионния ефир Боил Банов.

Според подписалите писмото до президента в приетите текстове има "нововъведения с категорично ретрограден характер в разрез с европейските практики и процеса на създаване на високохудожествено кино".

Трябва да се говори конкретно какво е притеснителното в този закон. Внесе се едно предложение за финансиране на сериали, но мисля, че текстовете са балансирани. Парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Те са в отделна форма. Трябва да се говори текст по текст. Схемите досега са запазени каквито са плюс увеличение с 10 млн. Това са гарантирани средства. Остават и финансовите комисии. Киното от 2003 г. чака промени в този закон, коментира Банов.

По думите му, на президента ще му бъде трудно да върне този закон.

С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще подкрепят едно вето на този закон, но аз не виждам основание за вето и съм готов да споря с всеки, който разговаря текст по текст, каза Банов и допълни: Когато тръгнат нещата и с повечето средства, хората ще разберат, че е добре за бранша. /БГНЕС