"Боинг" предвижда 82 % ръст на търговския въздушен флот

Пандемията не е променила фундаментално дългосрочните перспективи за растеж на гражданската авиация, с 82 процента увеличение на самолетите до 2041 г., според прогноза на “Боинг”.

Компанията прогнозира общ глобален флот от 47 080 през следващите две десетилетия, в сравнение с 25 900 през 2019 г., като половината от доставките ще заменят самолети, които ще бъдат пенсионирани, каза “Боинг” в годишната си перспектива за търговския пазар.

Прогнозата идва няколко дни след подобна перспектива от главния конкурент Airbus и преди голямото авиошоу във Фарнбъро.

Това е малко под флота от 49 405 самолета в предишната дългосрочна перспектива на “Боинг”, което отразява леко намаляване на прогнозата за глобален годишен растеж на БВП на компанията до 2,6 процента.

Но дългосрочните основи "остават непокътнати", като търсенето на пътнически и товарен трафик изпреварва глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), каза “Боинг” в своята презентация.

„През 2022 г. търсенето вече не е основното ограничение, тъй като хората могат да пътуват“, каза Дарън Хълст, вицепрезидент на “Боинг” за търговския маркетинг.

Днешният пазар е доминиран от "огромно количество неудовлетворено търсене", каза той. „Основното ограничение е предлагането.“

Глобалният флот от по-малки самолети, които се използват за вътрешни полети, се е върнал до 98 процента от нивото си преди пандемията, докато самолетите с голям корпус, които се използват за международни полети, възлиза на 78 процента.

Първоначалната тенденция на завръщане на авиационната индустрия след спада на Covid-19 благоприятства вътрешните пътувания. Но “Боинг” посочи промяна, която е в ход.

Вътрешните пътувания в Китай намаляха с множество ограничения поради Covid-19, докато растежът в Европа и Съединените щати бе засегнат от ограниченията на капацитета.

Междувременно международното възстановяване "в момента изпреварва очакванията, водени от трансатлантическите" полети, посочват от “Боинг”.

“Боинг” също твърди, че ръстът на електронната търговия ще подхранва повече търсене на товарни самолети, като се очаква да достигне 80 % скок през 2041 г.

Хълст каза, че производителят на самолети също добавя повече капацитет, за да отговори на по-строгите стандарти за ниски въглеродни емисии. /АФП

Тагове: