„Боинг“ задължи служителите си да се ваксинират до 8 декември

Американската компания „Боинг“ изисква от своите служители в САЩ да преминат до 8 декември курс на ваксинация срещу COVID-19. Това е в съответствие с указа на президента на страната Джо Байдън за задължително ваксиниране на служителите на федералните подизпълнители, съобщи агенция Ройтерс.

Боинг изисква от всички служители в САЩ до 8 декември или да се представят доказателство за ваксинация, или медицински документ за обосновано освобождаване от нея (поради инвалидност или религиозни убеждения), се казва в заповед на компанията. Според агенцията, мярката ще засегне 125 000 служители на „Боинг“ в САЩ.

Компанията отбеляза, че поради постановлението на губернатора на Тексас Грег Абът, според което предприятията и организациите в щата нямат право да изискват задължителна ваксинация срещу коронавирус от своите служители или клиенти, това изискване на компанията няма да влезе в сила веднага за местни клонове на „Боинг“. Въпреки това компанията очаква, че изискването за ваксинация ще важи и за местните служители, когато президентски указ стане задължителен за тях.

На 9 септември Джо Байдън обяви въвеждането на задължителна ваксинация за всички служители на федералното правителство и за неговите подизпълнители. Както изясни Ройтерс по-късно, администрацията на САЩ реши да задължи федералните подизпълнители да гарантират, че служителите им ще бъдат ваксинирани до 8 декември 2021 г. /БГНЕС