Боксьорките ни заминават за Черна гора подготвени и в настроение за медали

Боксьорите ни заминават за Черна гора подготвени и в настроение за медали. Това стана ясно от днешната пресконференция в Пресклуб България преди Европейското първенство за жени, което ще се проведе между 14-22 октомври, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха три от състезателките ни Станимира Петрова, Светлана Каменова и Севда Асенова, както и старши треньорът на националния отбор Ангел Ангелов, олимпийският шампион и треньор Петър Лесов, наставникът на юношеските национални отбори Борислав Георгиев и генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

България ще бъде представена от шест състезателки на Европейското в Будва.

За подготовката ще говорят личните треньори, защото последният й етап протече строго индивидуално. До тук знаете, че Станимира беше болна, но тя е железна, мобилизира се. Очакванията ни са за медали, колкото се може по-големи. Надявам се и съм сигурен, че ще се представим не само достойно, но и силно. Не искам да подценявам другите момичета, но тези три тук съм сигурен, че ще завоюват не просто медали, а хубави медали“, започна Ангелов, който обяви състава ни и добави: „Съставът ни е Севда Асенова (48 кг), Злати Чуканова (50 кг), Вени Поптолева (52 кг), Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг) и Габриела Димитрова (60 кг). Те са далеч от тези трите тук, но са в отбора от доста време, надявам се да се представят достойно. След Европейското програмата ни е много разредена, имаме Републиканско, ще търсим турнири по чужбина, в които да участваме“.

Лесов сподели, че не е имало много спаринг партньори. „Направихме базов лагер на Белмекен, който мина много добре. Поради липса на спаринг партньори, ходихме до Косово, останах много доволен от спарингите. Като се прибрахме тук се разболяхме, пропуснахме десетина дни от подготовката, продължихме я на Дианабад. Благодарение на братя Джурови, на Румен Руменов, на Ясен, които откликнаха незабавно, направихме 5-6 спаринга и мисля, че сме готови за Европейското първенство, да се представим както подобава. Това не е много добре, че няма спаринг партньори, особено при жените. Това е положението, търсим максималното да извлечем в наша полза. Друга е разликата като се тренира с мъже и жени. Имаме Републиканско първенство“.

Тъй като в качеството ми на треньор на юношеските национални отбори, готвейки се за Европейското първенство в Италия, където взехме четири медала, Севда и Светлана от 1 август тренират с юношите. Нашата подготовка мина добре, изцяло играха с момчета. Турнир „Балкан“ беше в точното време, проверихме къде се намираме, и двете момичета взеха златни медали и се представиха много добре. Светлана изигра три мача с две боксьорки, различни от европейките, което е добре да играем с различен стил боксьори, с азиатки, където боксът е различен. Стигнахме до победа в един оспорван финал. Миналата седмица участваме на Републиканско за младежи, където направихме 3-4 спаринга. Момичетата да са здрави и да се забавляват, не искам да се нагърбвам с очаквания“, коментира Георгиев.

Станимира бе категорична, че вече е здрава и мотивирана за силно представяне в Черна гора. „Да, добре съм вече, вируси – периодът е такъв. Важното е, че не беше преди Европейското. Направихме супер подготовка, пожелавам успех на всички момичета, надявам се да се представим максимално добре. Винаги очакванията са натоварващи, с времето започнахме да свикваме с тях и да се концентрираме върху работата, която трябва да вършим. Чувствам се добре, вече съм здрава, в добра форма съм, мотивирана съм да покажа най-доброто от себе си“. Каменова и Асенова допълниха, че подготовката е минал много добре, нямат очаквания и най-важното е това, което са тренирали в залата, да бъде показано на Европейското.

Станимира Петрова.

От 14 октомври до 22 октомври. Има заявки от най-силните държави без Русия и Беларус, ще бъде едно нормално европейско първенство, ще се излъчва на живо по канала на Европейската боксова асоциация. От целия отбор само едно момиче няма медал от голямо първенство, така че опитни състезателки са. Венелина Поптолева е световна шампионка за девойки 2013 г. в Албена, беше спряла да тренира, сега поднови, така че само Злати няма медал от голямо първенство, надявам се сега да успее. Към днешна дата ще участват в Париж, по-нататък ще видим. Не мога да кажа дали са успокоени или не, като имаме актуална информация, тогава ще говорим. Преди всяка квалификация се вадят критерии“, заяви Сапунджиев отново Европейското, като говори и за участието на боксьорите на Олимпиадата в Париж. /БГНЕС