Болница "Лозенец": Кацаров унищожава здравеопазването

Медиците от болница „Лозенец“ в 11.00 часа ще протестират пред министерството на здравеопазването срещу решението на здравния министър Стойчо Кацаров да влее лечебното заведение в детска болница „Д-р Иван Митев”, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки ден лекарите протестират срещу унищожаването на "Лозенец"

Протестиращите лекари подчертават, че технически е невъзможно Педиатрията да бъде преместена в сградата на бившата Правителствена болница.

„Както за нас, така и за колеги извън това лечебно заведение е безспорно, че Вашите действия днес не водят до оптимизация на лечението на децата на България. Те ще доведат до прекратяване на достъпа на всеки един гражданин до висококвалифицираната помощ, която ние работещите в МБАЛ "Лозенец" предоставяме. Това е акт на ограничаване на достъпа до здравеопазване и унищожаване на вече работещи изградени структури“, се казва в отворено писмо на Медицинския съвет на болница „Лозенец“ до здравния министър. Копие от него е изпратено до президента, премиера, председателя на НС и до съсловните лекарски организации.

В писмото се подчертава също така, че създаването на една нова, модерна, функционална и работеща болница не може да бъде заменено от унищожаването на лечебно заведение, база на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Изпълнителният директор на болница "Лозенец" доц. д-р Радосвет Горнев заяви вчера, че няма да подпише документ за сливане на университетската болница с Педиатрията. Според него това е акт, който ще доведе до огромни катаклизми. Той е разговарял и с ректора на СУ, който също не е била запознат с действията на Кацаров.

Почти всеки ден от началото на седмицата медиците от болница „Лозенец“ протестират, за да запазят здравното заведение от неговото унищожаване.

СУ няма да се съгласи със закриването на "Лозенец"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ няма да се съгласи със закриването на неговата университетска болница „Лозенец“, основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности, предаде репортер на БГНЕС.

С протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“.

От най-старото ни висше учебно заведение подчертават, че болница „Лозенец“ от години не е правителствена болница, както упорито я нарича здравния министър. СУ обвинява Кацаров в манипулативни внушения, криейки се зад грижата за болните деца.

„В медийните си изяви министърът упорито нарича МБАЛ „Лозенец“ „Правителствена болница“, каквато дружеството от години не е, и се опитва да си играе с емоциите на хората, наричайки болните деца „дечицата“, но зад тези манипулативни внушения се крие не искрена загриженост за здравето на децата, а целта е унищожаването на работеща болница, изграждана с години“, се казва в позицията.

От университета също така остро поставят въпроса и за бъдещето на пациентите, които получават помощ в „Лозенец“:

„МБАЛ „Лозенец“ предоставя специализирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени граждани срещу направление за съответния специалист. Много граждани са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия лекар към МБАЛ „Лозенец“. Какво ще стане с всички тези пациенти?“

Протоколът на Кацаров за "екзекуцията" на болница "Лозенец"

СУ подчертава, че превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невъзможно и за това има много аргументи.

С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. При преобразуването на болница „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово определения академичен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

„Дори многопрофилният характер на болницата да се запази, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма как да продължи да функционира като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, тъй като студентите не могат да усвоят необходимите знания в болница, специализирана единствено в лечение на деца. Същото важи за обучението на медицинските специалисти, провеждано в МБАЛ „Лозенец“, и за научните изследвания на лекарите-преподаватели“, се казва в позицията на университета.

Прекратяването на МБАЛ „Лозенец“, последствията за Медицинския факултет и ответните действия на Софийския университет ще бъдат обсъдени на заседанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 г..

„При предишното посегателство преди три години срещу учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет обяви протестна готовност, но разумът у управляващите надделя, преди да се стигне до ефективен протест. Трябва ли всеки път да стигаме до сблъсък, за да спрем необмислените атаки и лобизма?“, припомнят още от СУ. /БГНЕС