Болниците в Пекин са затрупани с деца с респираторни заболявания

Болниците в Пекин и Северен Китай се борят с рязкото увеличаване на броя на децата с респираторни заболявания. Страната навлиза в първата си зима след облекчаването на строгия контрол на Ковид-19 преди почти една година, съобщи Си Ен Ен.


Според репортажи на китайските държавни и социални медии, чакането за преглед при лекар продължава с часове, а стотици пациенти се редят на опашки в някои детски болници в големите градове в Северен Китай.

Служител на детската болница в Пекин заяви, че сегашните повече от 7000 пациенти дневно "далеч надхвърлят капацитета на болницата". Най-голямата педиатрична болница в близкия град Тиендзин счупи рекорд на 18 ноември, приемайки повече от 13 000 деца в амбулаторните и спешните си отделения.

"В момента тук има много деца. Тези, които са си записали спешен час вчера, все още не са успели да се видят с лекаря тази сутрин", съобщиха от лечебното заведение.

Здравните власти в Пекин и други големи градове в Северен Китай заявиха, че основните причини са типични сезонни заболявания, включително грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), както и микоплазмена пневмония - бактериална инфекция, която обикновено причинява лека инфекция и често засяга децата. /БГНЕС