Болсонаро не призна официално поражението си на изборите, но не оспори победата на Лула

Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро наруши мълчанието, което спазваше, след като беше победен на президентските избори в неделя.

Той благодари на избирателите, които са гласували за него, но не призна поражението си. Но и не оспори резултата, както се опасяваха някои.

Ръководителят на щаба му Сиро Ногейра говори след краткото изявление на Болсонаро, като заяви, че ще започне "процес на предаване" на властта.

Болсонаро заяви, че винаги е действал в рамките на конституцията и ще продължи да я спазва. Той изобщо не спомена Луиш Инасио Лула да Силва, своя съперник, който го победи с малка разлика в неделя.

В очевидна препратка към стотиците пътни блокади, които твърдите му поддръжници издигнаха в цялата страна, той заяви, че "мирните демонстрации" винаги ще бъдат добре дошли.

Ръководителят на Върховния съд на Бразилия Александре де Мораес заяви по-рано във вторник, че съществува "риск за националната сигурност" и нареди пътищата да бъдат разчистени.

Но полицията не успя да премахне всички пътни блокади, които все още са повече от 250.

Като препратка към девиза на бразилското знаме, г-н Болсонаро заяви също, че "ние сме за ред и прогрес". И повтори ценностите, за които казва, че той и партията му се борят: "Бог, отечество, семейство и свобода".

След обявяването на резултатите от изборите напрежението се покачи. Десетки полети от и към международното летище в Сао Пауло бяха отменени, след като ключов път за достъп беше прекъснат от протестиращи, които отказват да признаят резултата.

Привърженици на бразилския президент Жаир Болсонаро провеждат протести на магистрала "Хелио Смидт", близо до международното летище, срещу новоизбрания президент Луис Инасио Лула да Силва, който спечели трети мандат след втория тур на президентските избори. Във всички щати с изключение на два са регистрирани блокади, които предизвикват значителни смущения и засягат веригите за доставка на храни. Пътниците в автобусите съобщават, че са останали без вода и храна, тъй като са прекарали часове в опашки.

Близки съюзници на Болсонаро вече поздравиха Лула за победата, а влиятелният председател на долната камара на Конгреса Артур Лира заяви, че "волята на мнозинството, изразена в анкетите, никога не може да бъде оспорена".

Поздравления заваляха и от цял свят, като президентът на САЩ Байдън заяви, че победата е дошла "след свободни, честни и надеждни избори".

Анализатори отбелязаха, че когато г-н Ногейра е говорил непосредствено след изявлението на Болсонаро, той е споменал "президента Лула", което според някои означава, че екипът на Болсонаро приема поражението на отиващия си президент.

Други обаче изтъкват, че правилният етикет е трябвало да бъде "новоизбраният президент Лула", за да се покаже, че Лула - който изкара два мандата като президент между 2003 и 2010 г. - е бил избран отново.

И докато Болсонаро изглежда все по-изолиран в политическо отношение, твърдите му поддръжници изглеждат окуражени от неуспеха му да признае поражението си.

"Няма да приемем да загубим това, което сме спечелили, искаме това, което е написано на нашето знаме: "ред и прогрес", заяви един от протестиращите в Рио де Жанейро пред информационна агенция АФП.

"Няма да приемем ситуацията такава, каквато е", добави мъжът.

Междувременно новоизбраният президент Лула проведе телефонни разговори със световни лидери, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Той проведе и лична среща с аржентинския президент Алберто Фернандес./БГНЕС

Бразилия / Бразилия