Болтън: Талибаните могат да получат ядрени оръжия от Пакистан

Масово критикуваното военно изтегляне на американския президент Джо Байдън от Афганистан може да доведе до това, че талибаните, новите ислямистки управляващи в страната, да получат ядрено оръжие от Пакистан. Това заяви бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън по радиостанцията WABC 770.

Болтън, който е бил съветник по националната сигурност при предишния президент Доналд Тръмп, заяви, че е възможно тези ядрени оръжия да бъдат получени от Пакистан, ако ислямистките бунтовници се доберат до тях.

Той разкритикува оттеглянето на Байдън от страната, което позволи на талибаните бързо да превземат властта, поставяйки Афганистан за пореден път под управлението на ислямистите.

Откакто беше съветник по националната сигурност на Тръмп, Болтън се превърна в отявлен критик на американската външна политика, в допълнение към критиката към бившия си шеф. Той също не премълчава своите възгледи за политиките на САЩ по отношение на Близкия изток, особено Иран, и изрази подкрепата си за правото на Израел да действа в интерес на собствената си сигурност .

По-специално, той изрази силна подкрепа за превантивните удари по враждебните режими, по-специално Иран и Северна Корея.

Въпреки това, Болтън също не скри комплиментите си за Байдън, особено по отношение на споразумението за ядрени подводници с Австралия.

Сделката, обясни той, е пример за по-широк отговор на САЩ към Китай. Това не означава, че САЩ дават на Австралия ядрени ракети, а ядрени подводници.

„Това е огромна крачка напред за нас в Индийския и Тихия океан. Това е реален сигнал за Китай, че сме решени да не ги оставим да вилнеят", категоричен е Болтън. /БГНЕС