НСлС: Бомбата от неуспешния атентат над Гешев е самоделка

Бомбата, която е била заложена пред кортежа на Гешев, е самоделна. Това каза директорът на НСлС Борислав Сарафов на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Еквивалентът му отговаря на три килограма тротил, допълни Сарафов. Осколките наистина са можели да убият невинни граждани.

Бомбата е направена изключително професионално и е задействана дистанционно, допълни директорът на НСлС.

Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни той. По време на огледа на местопроизшествието е участвал и израелски експерт по контратероризъм, каза още Сарафов. По думите му взривът е бил концентриран и насочен от банкета на пътя към пътното платно.

Частици от секундата е възпрепятствала това взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев, допълни директорът на Националното следствие.

Вчера в огледа на местопроизшествието заедно с колегите следователи от НСлС и колегите от СОБТ участва и израелски експерт по контратероризъм. Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив.

Става въпрос за взривно вещество, която е самоделно изготвено. Това говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество, допълни Сарафов.

“Става въпрос за изключително голям брой осколки, мощен взрив от тротилов еквивалент и добра насоченост на взрива. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широка част на автомобила, а не с предния десен калник и фар. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила", добави Сарафов.

Той обясни, че експертите са единодушни, че взривът е изключително добре подготвен, изключително професионално изпълнен и заложен като засада на място, на което автомобилът намалява скоростта си.

По думите му еквивалентът му отговаря на три килограма тротил, а осколките наистина са можели да убият невинни граждани. Бомбата е задействана дистанционнно, дори и от голяма дистанция, но със сигурност някой е имал визуален контакт с автомобила и кортежа, “защото бомбата се е взривила в момента, в който автомобилът, в който се е возил главният прокурор, се е изравнил с бомбата”, уточни Сарафов.

Сарафов подчерта, че взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно.

“Проверяваме всички версии, но е несериозно да се мисли, че взривното устройство да е подготвено за друг автомобил, защото от нашите проверки не се установява да се е движил някой друг, който да е застрашен”, категоричен е Сарафов.

Той отрече информацията, че е открито второ взривно устройство.

В момента по цялото трасе на кортежа се изземват видеозаписи от камери, обхожда се и по-висок периметър, и се търсят следи и доказателства.

Той подчерта, че “тук е засегната държавността, тук е засегната страната. Тук се засяга една институция, защото независимо кой е главният прокурор, той олицетворява една институция”, категоричен е Сарафов. /БГНЕС