Борбата с корупцията и бедността сред приоритетите на новия президент на Иран

Народът на Иран иска промени, борба с корупцията и подобряване на благосъстоянието си и тези искания ще бъдат изпълнени от новото правителство. Това заяви новоизбраният президент на страната Ебрахим Раиси в първата си пресконференция след гласуването.

„Посланието на народа на Иране е промени. Посланието на народа на Иран е борба с корупцията, бедността и дискриминацията, както и постигането на справедливост”, каза той. Раиси добави, че „това послание е за новото правителство, което трябва да бъде чуто”.

Приоритетите в работата на бъдещото правителство ще бъдат подобряване на условията за бизнес, живота на хората и ситуацията в правителството, както и реформа на административната система и ликвидиране на традиционната бюрокрация, която препятства промените, каза Раиси.

Изборите за президент на Иран се проведоха на 18 юни, а Ебрахим Раиси спечели с 62% от гласовете на избирателите.

Ядрената сделка

Новото правителство на Иран ще подкрепи ядрената сделка, ако и останалите участници в споразумението изпълнят своите задължения, обяви Раиси.

„Нашият призив е, че сте длъжни да изпълните своите условия по споразумението и тогава ние ще изпълним нашите”, каза той в отговор на въпрос относно важността на ядрената сделка за новото правителство.

„Нашата политика не започва с ядрената сделка и не се ограничава с нея”, допълни новоизбраният президент.

Иран няма да води преговори по ядрената сделка, ако не обезпечи интересите на страната, категоричен бе той.

Президентът подчерта, че Иран призовава САЩ да се върнат към изпълнението на своите задължения по Съвместния всеобхватен план за действие.

Американците нарушиха споразумението и излязоха от плана за действие. Европейците не изпълняват задълженията си по него. САЩ трябва да изпълняват своите ангажименти, а европейците не бива да отстъпват пред американския натиск, смята Раиси. Той заяви, че иранската ракетна програма няма да се обсъжда по време на международните преговори.

„Нашата ракетна програма и регионалните въпроси не подлежат на обсъждане”, заяви новоизбраният президент на Иран.

Що се отнася до евентуална среща с американския президент Джо Байдън, Раиси каза, че няма намерение да участва в такава и че Вашингтон трябва преди това да потвърди искреността на своите намерения, за да започне диалог с администрацията на Байдън.

Отношенията със Саудитска Арабия

Няма пречки за диалог между Техеран и Ер Рияд и за взаимното връщане на посолствата в тези държави.

„Що се отнася до Саудитска Арабия, ние сме готови за сътрудничество с всички държави в света и особено със съседните страни”, каза той.

Пореден етап на кризата в отношенията между Ер Рияд и Техеран се появи, след като на 2 януари 2016 г. в Саудитска Арабия бе осъден арестуваният още през 2012 г. аятолах Нимр ан-Нимр – шиитски богослов, критикуващ режима на династията на Ал Сауд и призоваващ към спазване на религиозните права на малцинствата и провеждане на конституционна реформа в монархията.

В деня на изпълнението на присъдата разгневени тълпи ирански демонстранти нахлуха на територията на посолството на Саудитска Арабия в Техеран и в консулството в Мешхед. В отговор Ер Рияд скъса отношенията с Техеран и понижи нивото на дипломатическото си представителство в Иран. Иранските власти, на свой ред, държат отговорна Саудитска Арабия за гибелта на 769 поклонници в резултат на сблъсъци в долината Мина край Мека по време на хадж през 2015 г., голяма част от които бяга граждани на Иран.

Войната в Йемен

Раиси заяви, че Саудитска Арабия трябва колкото е възможно по-бързо да спре да се меси във вътрешните работи на Йемен и да прекрати войната там.

Йемен трябва колкото е възможно по-скоро да премине под управлението на народа на тази страна, каза още той.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфронтацията между правителствените сили и въоръжените формирования на хуситите. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. на коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Годините на конфликт създадоха най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН, над 24 милиона йеменци - приблизително 80% от населението на страната, се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените лица надхвърля 3 милиона.

Участие на иранците в изборите

Раиси заяви, че с масовото си участие в президентските избори иранците са изпратили важно послание на света.

Независимо от епидемията от коронавирус, иранците се стекоха масово към избирателните секции, показвайки национално единство и солидарност. Това означава, че има необходимост от промени в живота на хората, от борба с корупцията, с бедността и защита на идеалите на ислямската революция, заяви новоизбраният държавен глава на Иран Ебрахим Раиси. /БГНЕС, ТАСС

Техеран / Иран