Борел: Данните от Палестинската власт "потвърдиха най-лошите ни опасения"

Палестинската власт е уведомила ръководителя на външните работи на ЕС Жозеп Борел, че 40% от жилищата в Газа са разрушени, съобщи „Гардиън“.


След четиридневното си пътуване до Израел, Палестина, Катар, Бахрейн и Йордания Борел заяви, че иска да сподели усещането си за "абсолютна спешност" във връзка с "драматичната ситуация в Газа" и "слабата надежда" за придвижване към мирни преговори и трайни политически решения за Близкия изток.

Данните от Палестинската власт "потвърдиха най-лошите ни опасения", каза той, във връзка с Газа, след като израелците съобщиха за засилване на военните операции в южната част на ивицата.

В дълъг пост в блога си висшият дипломат също така разкри, че израелските военни са му казали, че планират да създадат "малка безопасна зона покрай морето в южната част на Газа" за цивилното население, "за да провеждат наземни операции в южната част" на блокирания анклав, където живеят повече от 2 млн. души.

"Това не ме успокои за бъдещия ход на събитията, ако не успеем да постигнем бързо и трайно деескалиране на военните операции", каза Борел.

Той заяви, че срещите му със семействата на заложниците са го накарали да "разбере напълно шока, който израелското общество изпита" след нападението на Хамас, и подчерта "абсолютната спешност да се продължи напред".

Ръководителят на външната политика на ЕС заяви, че е повдигнал въпроса за заложниците пред всички, с които се е срещал./БГНЕС