Борел: Един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война

"Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел. Русия е изправена пред "безпрецедентна изолация" заради нападението си над Украйна и ще бъде засегната от "най-строгите санкции", които ЕС някога е налагал", каза още той.

"Това не е въпрос на блокове. Това не е въпрос на дипломатически игри за надмощие. Това е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за бъдещето на нашата глобална общност", каза той в излъчено изявление.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше до него, заяви, че новите санкции срещу Русия, подготвени за приемане на извънредна среща на върха на ЕС по-късно днес, "ще отслабят икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация". Тя заяви, че "мащабните" санкции "ще бъдат насочени към стратегически сектори на руската икономика, като блокират достъпа им до ключови технологии и пазари, ще замразят руските активи в ЕС и ще спрат достъпа на руските банки до европейския финансов пазар".

Както и при първия кръг от санкции, наложени в сряда, когато руският президент Владимир Путин се готвеше да атакува, новият пакет ще бъде координиран с партньорите и съюзниците на ЕС, каза тя.

"Тези санкции имат за цел да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и върху способността им да финансират войната".

Фон дер Лайен заяви, че руските сили са "нахлули в Украйна", нарушавайки прага, за който Западът предупреди, че ще предизвика строги санкции. По думите ѝ Русия не е била насочена само срещу Украйна.

"Целта е стабилността в Европа и целият международен мирен ред. И ние ще държим президента Путин отговорен за това".

Борел заяви: "Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам."

Той заяви, че нападението от страна на Русия - "голяма ядрена сила" - срещу прозападната ѝ съседка "е не само най-голямото нарушение на международното право, но и нарушение на основните принципи на човешкото съжителство".

Борел заяви още, че на срещата на върха днес "ще се постигне съгласие и ще се дадат политически насоки за приемането на най-силния пакет - най-строгия пакет от санкции, които някога сме прилагали".

Той допълни, че ЕС подготвя спешна помощ за Украйна и подкрепя операции по евакуация от страната, "включително и на нашите служители в зоните, засегнати от тази руска атака".

И Борел, и Фон дер Лайен подчертаха, че Европейският съюз е на страната на народа на Украйна. /БГНЕС, АФ