Борел: ЕС да се възползва от кризата с Русия да укрепи единството си

ЕС трябва да се възползва от кризата в отношенията с Русия, за да укрепи единството и да защити интересите си, каза върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Жозеп Борел.

„Русия и Западът трябва да се върнат към общите принципи на архитектурата на сигурността и да създадат по-ефективни механизми за управление на кризи“, каза още той в началото на срещата НАТО-Русия в Брюксел.

В момента в централата на НАТО в Брюксел се провежда заседание на Съвета Русия-НАТО относно гаранциите за сигурност.

Въпросите за контрола над въоръженията, европейската сигурност и военната прозрачност се очаква да бъдат сред водещите в дневния ред на срещата. Двете страни заявиха, че имат редица въпроси и проблеми за обсъждане и че са сериозни в позициите си.

Делегацията на САЩ ще бъде ръководена от заместник-министъра на отбраната Уенди Шърман. Очаква се руската делегация да бъде ръководена от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

В понеделник руската и американската делегации, водени съответно от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, проведоха закрити консултации по предложенията на Москва в областта на сигурността.

На 17 декември Русия публикува предложения за гаранции за сигурността на НАТО и САЩ, които имат за цел да попречат на алианса да се разширява на изток в Европа и да забранят на САЩ и Русия да разполагат ракети със среден и по-малък обсег на разстояние на поразяване от територията на другата страна, наред с други условия. /БГНЕС