Борел: ЕС няма да толерира ескалацията на напрежението в Северно Косово

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът няма да толерира ескалация на ситуацията в Северно Косово, близо до границата със Сърбия.


"Въпреки проведената скоро кризисна среща, ескалацията продължава и става опасна. Ние няма да я толерираме", заяви Борел в социалните мрежи. "Силно съм разтревожен от ситуацията в северната част на Косово: извънсъдебни арести на косовски сърби и маршируващи сили за сигурност на Косово в Южна Митровица; последвани от тежка реторика от страна на Сърбия".

Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че петъчните учения на Силите за сигурност на Косово в Южна Митровица са рутинни.

"Това е ежегодно планирана дейност, за която КФОР е напълно информиран. Тя се състоеше в това 215 войници да отидат от гарнизона Минатори до Фрашър и обратно. Дезинформацията е опасна и неприемлива", каза той по отношение на ученията.

Около 200 войници от Силите за сигурност на Косово маршируваха в южната част на Митровица, където живеят предимно албанци.

Мнозина в социалните медии твърдяха, че войниците са се отправили към северната част на страната, където живеят сърби.

След албанците сърбите са най-голямата етническа група в Косово, особено в северната част, до границата със Сърбия. Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово от 2008 г.

В четвъртък Европейският съюз призова Косово да преустанови полицейските операции в доминираните от сърби северни общини и да обяви нови предсрочни местни избори.

Този ход бе предприет след среща в Брюксел между президентите Вучич и Курти за намиране на решение на настоящото напрежение в рамките на преговорите, подпомагани от ЕС.

Заедно с Мирослав Лайчак, специален пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина, Борел се срещна с двете страни на отделни срещи.

След изборите през април в Северно Косово ЕС заяви, че ниската избирателна активност сред местните сърби не осигурява на общините дългосрочни политически решения.

От края на май етническите сърби протестират срещу избора на кметове.

На 30 май НАТО взе решение да изпрати още 700 военнослужещи в КФОР, ръководената от алианса мироопазваща мисия в Косово, след като 30 нейни войници бяха ранени в размириците. Сред подкрепленията беше и контингент от турски войски./БГНЕС