Борел: ЕС няма да бъде завършен без Западните Балкани

Дипломат №1 на Европейския съюз и вицепрезидент на Еврокомисията Жозеп Борел заяви в Прищина, че ЕС няма да бъде завършен, докато не интегрира Западните Балкани.

На пресконференция след среща с президента на Косово Хашим Тачи, Борел заяви, че ЕС няма да допусне съществуването на разделени Балкани извън европейското семейство.

„ЕС не е завършен без Западните Балкани и искаме да гарантираме стабилност и сигурност за всички, защото тези приоритети са в наш интерес. Няма да си позволим да имаме разделени Балкани, страни, разделени една от друга, извън европейското семейство. Трябва да спрем страданието, което се случва в света“, каза Борел.

Европейският дипломат изрази надежда, че Косово скоро ще получи правителство, за което по думите му получил потвърждение от президента Тачи.

„Косоварите са свободни да вземат решение за собственото си бъдеще и от тях зависи да вземат решение за правителство, а не да говорят с нас за това. Искаме да ви видим да създадете правителство колкото се може по-скоро и съм щастлив, че президентът ми каза, че това ще се случи и ще помогне да започнем преговори възможно най-скоро“, каза Борел. /БГНЕС