Борел: ЕС обмисля санкции срещу ръководителите на преврата в Нигер

Европейският съюз възнамерява да последва стъпките на западноафриканския регионален орган ECOWAS и да наложи същите санкции на хунтата, която завзе властта в Нигер преди няколко седмици, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, предаде АФП.


"Ще ги последваме, като се опитаме да приложим същите санкции, които те предприеха", каза той след среща на министрите на отбраната на ЕС в Толедо, Испания, на която присъства и българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

"Продължаваме напред за автономен режим на санкции, за да вземем мерки срещу пучистите", подчерта Борел по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

"Работата вече е започнала и утре министрите на външните работи ще напреднат в тази насока", добави той, като имаше предвид неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС утре, 31 август.

На срещата, която също ще се проведе в Толедо, ще присъстват президентът на Нигерия Бола Тинубу, председател на ЕКОВАС, както и министърът на външните работи на Нигер в изгнание Хасуми Масауду, съобщи Борел.

Санкциите на ECOWAS, наложени на 30 юли, включват замразяване на нигерийски активи и забрана за търговски полети.

Нигерия, която разполага с четвъртата по големина армия в Африка, оглави отговора на ECOWAS на преврата. Алиансът има 11 активни членове.

Миналия месец ЕС, един от най-големите партньори на Нигер, преустанови сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата подкрепа, която беше определена на 503 млн. евро за периода 2021-2024 г., за да помогне за подобряване на управлението и образованието.

Президентът на Нигер Мохамед Базум, който беше демократично избран през 2021 г., все още е под домашен арест заедно със семейството си в Ниамей.

Европейската служба за външна дейност на ЕС, оглавявана от г-н Борел, наскоро препоръча създаването на автономен режим на санкции на ЕС срещу Нигер..

Той би се основавал на критерии, насочени към "физически и юридически лица, които са отговорни за или оказват подкрепа, или са участвали пряко или непряко в действия или политики, които подкопават демокрацията и върховенството на закона в Нигер".

Предлага се също така да се насочат към длъжностни лица, които "възпрепятстват или подкопават усилията за възстановяване на конституционния ред".

Политическата нестабилност в Западна Африка бе сред основните теми в дневния ред на министрите на отбраната, след като се появиха новини за военен преврат в Габон малко след оспорваните избори, на които за победител бе обявен президентът Али Бонго Ондимба, който е на власт от 2009 г.

Борел заяви, че новината за преврата "изненада всички ни тази сутрин".

В отговор на въпрос за евентуална евакуация на европейски граждани от Габон Борел каза: "Ще направим с Габон това, което направихме за Нигер или за всяка друга страна, в която нашите граждани се нуждаят от помощ".

Преди това той беше заявил, че нов военен преврат ще "увеличи нестабилността в региона".

"Целият регион, като се започне от Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо, сега Нигер и може би Габон, е в много трудна ситуация. Това е голям въпрос за Европа", подчерта Борел по-рано при пристигането си.

Той заяви, че министрите на отбраната и външните работи ще трябва да помислят как да подобрят европейските политики в тези страни.

От своя страна премиера Роблес заяви, че Испания, която в момента председателства ЕС, ще извърши "цялостен анализ на ситуацията в Нигер, а сега и в Габон".

"Трябва да разгледаме цялата картина, когато става въпрос за вземане на решение за бъдещето на нашите военни мисии", добави тя.

Испания разполага с около 140 военнослужещи, разположени на североизток от столицата на Мали, Бамако, където те са част от мисията на ЕС за обучение. /БГНЕС